KVARTALNI IZVJEŠTAJ ‘IAEA’: Iran ostaje unutar limita nuklearnog sporazuma

UN-ova agencija za nuklearni nadzor objavila je danas da Iran ostaje unutar limita postavljenih nuklearnim sporazumom postignutim 2015. godine s velikim silama, koji je imao za cilj da spriječi Teheran da proizvede nuklearno oružje u zamjenu za ukidanje sankcija.

Povjerljivi kvartalni izvještaj dostavljen danas zemljama članicama i u koji je AP imao uvid, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), navodi da je Iran ostao unutar limita takozvanog Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA).

Pitanje iranskog nuklearnog programa zakompliciralo se otkako se SAD jednostrano povukle iz sporazuma u maju nakon čega su ponovo uvele sankcije Teheranu. Iranska ekomomija otada se bori s nizom problema, a nacionalna valuta rijal naglo je počela gubiti na vrijednosti.

Ostale potpisnice sporazuma – Njemačka, Britanija, Francuska, Rusija i Kina – nastavljaju saradnju s Iranom u pokušaju da učine sporazum ponovo funkcionalnim.

IAEA navodi da su njeni službenici imali pristup svim iranskim nuklearnim postrojenjima i da su inspektori potvrdili da se Iran nalazi unutar limita za zalihe teške vode i obogaćenog urana.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj