ŠTO PRIJE FORMIRATI VLAST NA PROGRAMSKIM PRINCIPIMA: Izetbegović razgovarao sa norveškom ambasadoricom, Džaferović sa zvaničnicom State Departmenta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas ambasadoricu Kraljevine Norveške Guri Rusten. Tokom razgovora je konstatovano da su odnosi dviju zemalja prijateljski, te da je potrebno nastaviti s razvijanjem intenzivnih bilateralnih odnosa.

Istaknuto je da su se Bosna i Hercegovina i Kraljevina Norveška u proteklom vremenu međusobno podržavale i u međunarodnim organizacijama čije su članice i da saradnja na tom planu treba biti nastavljena.

Izetbegović je informisao Rusten o aktuelnoj situaciji u BiH i procesima nakon održavanja Općih izbora. Naglasio je potrebnu formiranja široke programske koalicije koje bi činile pobjedničke stranke, što je preduslov da se osiguraju politička stabilnost, provođenje reformi, intenzivna izgradnja infrastrukture i ubrzani put prema evroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

SAD posvećene BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović razgovarao je danas sa direktoricom Ureda za južno i centralnoevropske poslove pri Birou za evropske i euroazijske poslove State Departmenta SAD-a Susan K. Falatko.

Falatko, u čijoj pratnji je bila i zamjenica šefa Misije Ambasade SAD-a u našoj zemlji Ellen Germain, ovom prilikom istaknula je da SAD ostaje snažno posvećen BiH, njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu te euroatlantskom putu. Ona je također dodala da SAD smatra da fokus novih vlasti u BiH treba biti na realizaciji sveobuhvatnih reformi bitnih za stabilnu budućnost BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg i novoizabrani član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović saglasio se sa potrebom brzog formiranja vlasti. On je kazao da je BiH potrebna programska, stabilna i efikasna parlamentarna većina koja će na svim nivoima vlasti imati kapacitet da BiH snažno pokrene naprijed.

Vlada FBiH ne kasni ni dana u ispunjavanju finansijskih obaveza

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas s v.d. direktorice Ureda za južnu i centralnu Evropu u State Departmentu Susan Falatko. Novalić je gošću upoznao o rastu ekonomskih parametara u Federaciji BiH, što znači da su reforme dale rezultate. Pri tome je napomenuo da Vlada FBiH niti dana ne kasni u ispunjavanju svojih finansijskih obveza.

Kao najvažnije reformske aktivnosti Federalne vlade, premijer je označio poboljšanje položaja mladih, rast zaposlenosti i borbu protiv korupcije.

Govoreći o aktivnostima Vlade FBiH u predstojećem razdoblju, premijer Novalić je kazao da će se uskoro, možda već i slijedeće sedmice, na sjednici naći Budžet FBiH za 2019. godinu.

Jedna od tema razogovora odnosila se i na ekologiju, kao iznimno bitnu oblast u programskim opredjeljenjima Federalne vlade. Premijer je, tim povodom, govorio o toplovodu Kakanj – Sarajevo, čijom će izgradnjom i korištenjem glavni grad BiH znatno riješiti problem zagađenja zraka.

Direktorica Falatko je naglasila kako Sjedinjene Američke Države ostaju snažno posvećene Bosni i Hercegovini, njezinom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskom putu.

Dodala je da Sjedinjene Američke Države smatraju kako u središtu aktivnosti novih vlasti u BiH treba biti realizacija sveobuhvatnih reformi bitnih za stabilnu budućnost Bosne i Hercegovine.

Današnjem susretu, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, nazočila je i zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH Ellen Germain, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj