TRAMPOV SAVJETNIK: Snimak ubistva iz konzulata ne inkriminira saudijskog princa

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John) izjavio je u utorak kako smatra da snimak povezan s ubistvom Džemala Kašogija (Jamal Khashoggi), koji posjeduje turska obavještajna služba, nije nikakav dokaz da je u cijeli slučaj uključen saudijski princ, prestolonasljednik Muhamed bin Salman.

– To nije zaključak do kojeg su došli ljudi koji su to čuli – odgovorio je novinarima na pitanje upućuje li snimak na prinčevu odgovornost.

Reci svom šefu da je stvar riješena

Naglasio je da sam nije čuo snimak, za koji je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao da je stravičan i da je šokirao čak i saudijskog agenta koji ga je preslušao.

Ovaj neobičan komentar američkog predsjednika još je paradoksalniji u kontekstu vijesti koju je objavio “New York Times”, a prema kojoj jedan od saudijskih agenata koji su likvidirali Kašogija na snimku telefonira s nadređenim i kaže mu na arapskom da “kaže svom šefu” da je “stvar riješena”.

Šef je, uvjereni su američki obavještajci s kojima je razgovarao ”NY Times”, niko drugi nego princ Muhamed.

– Takav telefonski poziv najbliže je što ćete doći nepobitnom dokazu. To je prilično inkriminirajući dokazni materijal – komentirao je bivši dužnosnik CIA-e koji sada radi za “Brookings Institution” Brus Rajdel (Bruce Riedel).

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u utorak je imenovao penzionisanog generala Džona Abizaida (John Abizaid) za američkog ambasadora u Saudijskoj Arabiji, u trenutku dok se na Vašington vrše pritisci da odgovori na ubistvo novinara Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Bijela kuća je saopćila da je Tramp izabrao Abizaida, koji je kao general bojnik s četiri zvjezdice zapovijedao američkom Centralnom komandom tokom rata u Iraku, da bude ambasador Vašingtona u Rijadu. Abizaida mora još potvrditi Senat.

Osim skandala oko Kašogijeve smrti, Vašington je, također, izložen kritikama američkih zastupnika zbog podrške saudijskoj vojnoj intervenciji u građanskom ratu u Jemenu.

SAD nemaju ambasadora u Saudijskoj Arabiji otkako je Tramp stupio na dužnost u januaru 2017. godine.

Negirala bilo kakvu umiješanost

Kašogi, kolumnista “Washington Posta” i kritičar saudijskih čelnika, ubijen je 2. oktobra.

Saudijska Arabija prvobitno je negirala bilo kakvu umiješanost u Kašogijevog ubistvo, no kasnije je saudijski državni tužilac izjavio da je to bilo planirano.

Tramp nije voljan kazniti ekonomiju Saudijske Arabije, a razlozi su kupnja vojne opreme i ulaganja u američke kompanije teška više milijardi dolara.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj