OTPOR SE NASTAVLJA! Palestinci na ulicama Gaze proslavili ostavku Liebermana

Na stotine Palestinaca u Gazi su, izlaskom na ulice, proslavili ostavku izraelskog ministra odbrane Avigdora Liebermana.

Okupljeni Palestinci su nosili zastave Palestine i transparente s natpisima “Lieberman je otišao”, i “Benjamin Netanjahu je pao, otpor se nastavlja”. Okupljeni su zapalili i poster sa slikom Liebermana, dok su neki građani okupljenima dijelili kolače i slatkiše.

Hammam Osman, zvaničnik pokreta Hamasa, u obraćanju je kazao da je veoma važno da je Liberman podnio ostavku. “Liberman je Ismailu Haniyehu prijetio atentatom. Ali eto, Liberman je otišao, a Haniyeh je ostao”, kazao je Osman.

Dodao je i kako se nada da će poput Libermana ostavku podnijeti i izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki predsjednik Donald Tramp. “Grupe otpora u Gazi, zahvaljujući svojoj velikoj hrabrosti i vojnim sposobnostima, izvojevali su pobjedu protiv Izraela”, rekao je Osman.

Veliki broj Palestinaca okupio se i na ulicama Rafaha na jugu Pojasa Gaze kako bi proslavili ostavku Liebermana koju su nazvali “pobjedom Gaze”.

Podsjetimo, izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman podnio je danas ostavku na tu funkciju i to dan nakon što je Izrael s palestinskim grupama dogovorio prekid sukoba u Gazi. Izraelski mediji javljaju da je Lieberman saopćio odluku o podnošenju ostavke na zatvorenom sastanku rukovodstva njegove patrije Yisrael Beiteinu.

“Zvanično objavljujem da podnosim ostavku na funkciju ministra odbrane“, kazao je Lieberman.

Isti izvori javljaju da je Lieberman kazao da jučerašnji izraelski dogovor o primirju s palestinskim pokretom Hamas smatra predajom terorizmu. Izvori bliski izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu javljaju da bi Liebermanova ostavka mogla dovesti do raspuštanja izraelskog parlamenta (Knesseta).

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj