ČIM SPOMENE EVROPSKE INTERESE I VOJSKU, MACRON ‘DOBIJE’ PROTESTE! Više od 100 povrijeđenih u pariskim protestima organizovanim navodno ‘zbog visokih cijena goriva’

Najmanje jedna osoba poginula je, a 106 povrijeđeno tokom protesta u Francuskoj, organiziranih u znak nezadovoljstva zbog povećanja cijena goriva, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Protesti su organizirani na poziv nekoliko sindikata. Na različitim područjima u Parizu – trgovima Porte Maillot i Bastilla i u ulici Champs-Elysees, okupio se veliki broj građana koje je pokušala rastjerati policija.

Tokom protesta dolazilo je do napetosti između policije i demonstranata. Policija je koristila i suzavac. Blizu 1.200 ljudi okupilo se u okolini palate Elysee i uzvikivali su: “Ostavka, Macron.”

U pokušaju da uđu u palatu, suzavcem je intervenirala policija. Demonstranti su širom zemlje blokirali stotine ulica.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner potvrdio je da su protesti održani na više od 2.000 tačaka u zemlji. Učestvovalo je, poručio je, blizu 244.000 građana.

Širom Francuske građani u subotu, zbog povećanja cijena goriva, blokiraju puteve, mostove i naplatne rampe. Uhapšeno je 38 osoba.

Protesti nakon najava o evropskoj vojsci

Ono što je posebno indikativno jeste da su masovni protesti u Francuskoj pokrenuti nekoliko dana nakon jasnih izjava Emanuela Macrona da želi snažnu evropsku armiju koja će moći odbraniti Stari kontinent od Rusij, Kine, ali i SAD-a, što je veoma negativno komentarisao američki predsjednik.

Macronov govor protiv nacionalizma na stotu godišnjicu od okončanja Prvog svjetskog rata, Tramp je prema vlastitim navodima shvatio kao ‘osobnu uvredu’.

Ako se vratimo u blisku prošlost, vidjet ćemo kako su najveći protesti i ulični sukobi u ovoj zemlji u novijoj historiji izbili 2005. godine nakon što je francuski predsjednik Žak Širak (2003) odbio učestvovati u američkoj invaziji na Irak, a pridružio mu se i tadašnji njemački kancelar Gerhard Šreder.

Inače ta 2005. godina bila je izuzetno dinamična i turbulentna za Francusku, ali i za Evropu i predstavljala je svojevrsnu prekretnicu u novijoj povijesti. Te godine je umro papa Ivan Pavao II, a naslijedio ga je kardinal Joseph Ratzinger poznatiji kao Papa Benedikt XVI.

Iste godine ubijen je i libanski premijer Refik Hariri, a za ubistvo su bili optuženi pripadnici libanskog pokreta otpora i zvaničnih snaga SAA. Cjelokupni slijed događaja išao je ka tome da se povuku sirijske snage iz Južnog Libana, a što je bilo uvertira u izraelsku agresiju na Liban 2006. godine koja je označena početkom stvaranja tzv. Novog Bliskog istoka, što je proces koji je izrodio i ‘arapsko proljeće’.

Također, početkom 2005. godine Francuska je testirala AirBus, evropski putnički avion, najveću i po mnogima najbolju putničku letjelicu na svijetu. U Francuskoj je te godine izvršena i prva transplantacija lica.

EU će tu godinu pamtiti i po tome što je 22. novembra njemačka konzervativka Angela Merkel prvi put izabrana za kancelarku, kao prva žena na toj poziciji u njemačkoj historiji.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. “Ujedinjena europska vojska pokazat će svijetu da nikada više neće biti rata između europskih država”-Merkel.

  Britanci su poslovali sa Hitlerom – B.I.S. – ex-Nazi bank now the world central bank.
  The Nazis’ British bankers | The Independent.
  Pomagali su ga dok nije stao na noge – Ne postoje Vatikanski pacovski kanali, nego Pacovski kanali Britanije i USA, tj. MI6 i OSS, od koje je nastala CIA.
  Vatikan se koristi kao paravan, a vidimo kako cuti na nasrtaje USA u Juznoj Americi i Spaniji.

  Reply

Komentiraj