TREBAMO SNAŽNIJU I NEZAVISNIJU EVROPU! Macron u Berlinu: Francuska i Njemačka imaju misiju da ne dozvole svijetu da krene u novi sunovrat!

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da Evropa treba biti više nezavisna kako bi u budućnosti bila ambicioznija na globalnom planu, javlja agencije. U okviru službene posjete, Macron je u berlinskom Bundestagu prisustvovao komemoraciji žrtvama Prvog svjetskog rata.

Slikovni rezultat za merkel macron

U obraćanju prisutnima, Macron je istakao da Evropa, a posebno Francuska i Njemačka, imaju misiju da ne dozvole svijetu da krene u novi sunovrat. “Evropa treba biti snažnija i nezavisnija”, kazao je Macron i dodao kako Evropa mora preuzeti više odgovornosti za vlastitu sigurnost i odbranu.

„Mi ne smijemo biti igračka drugih utjecajnih država. Ima previše sila koje nas žele usporiti“, rekao je Macron ne navodeći na koje sile misli.

„Tu odgovornost leži posebice na Njemačkoj i Francuskoj da Europskoj uniji podare potrebnu suverenost. Njemačko-francuska sprega ima zadaću ne dopustiti da svijet potone u kaos“, rekao je Macron. On je dodao kako će jačanje Europe biti moguće jedino uz odricanje jednog dijela nacionalnih kompetencija u korist zajednice.

„Svako od nas će u korist zajedništva svoje pravo odlučivanja, svoju vanjsku i migrantsku politiku, kao i dio proračuna pa i poreznih prihoda, morati dijeliti s drugima. Jedino tako će biti moguće savladati izazove“, rekao je Macron čiji je govor u Bundestagu često bio prekidan dugotrajnim pljeskom.

On je pozvao Njemačku da uloži dodatne napore u odbrani Evrope koja se suočava s novim valom nacionalizma. Ističući kako borba protiv klimatskim promjena, trgovinskih ratova i drugih izazova zahtijeva zajednički rad, Macron je kazao da su sve evropske zemlje to dužne učiniti.

Njemačka savladala krvožedne đavole

Macron je dalje kazao kako je Njemačka savladala nacionalizam i krvožedne đavole te izrazio ponos što je i Francuska doprinijela toj borbi u prošlosti.

Merkel je podržala ideju o evropskoj vojsci koju je francuski predsjednik nedavno iznio, navodeći da bi ta vojska pokazala svijetu da više nikad neće biti rata među državama Evrope.

Macronova posjeta također se događa pred samit u decembru čiji je cilj odluka o reformama zajedničke valute (eura) kako bi je učinili otpornijom na finansijske i ekonomske krize, navode  agencije.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj