TREBAMO POMOĆI BiH, A NE KAŽNJAVATI JE! Tri poruke iz Brisela o Bosni i Hercegovini su odbijenica za Hrvatsku

Izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine ponovo su našle prostora u Briselu i to na insistiranje susjedne Hrvatske. No, ne zadugo. Hrvatska je danas u Briselu dobila svojevrsnu odbijenicu kada je u pitanju BiH.

Evropski šefovi diplomatije nisu pristali da se konkretno odrede po pitanju izmjena Izbornog zakona, te izbora Željka Komšića…

Predsjedavajuća vijeća za vanjske poslove Federica Mogherini je jasno postavila prioritete Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu.

“Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina imamo tri poruke. Prva je da se vlast mora što prije formirati, druga je da se mora što prije početi raditi na reformskim procesima jer je to važno za sve građane pogotovo za mlade jer je to važno I za evropsku perspektivu zemlje. I treće je da se u okviru reformskih procesa mora raditi i na izbornom zakonodavstvu. Evropska unija će nastaviti raditi veoma blisko sa svim liderima u zemlji. O Bosni i Hercegovini kao dijelu regiona Zapadnog Balkana ćemo razgovarati i na narednom sastanku u decembru”, poručila je Mogherini.

Hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić je pak imala drugačije viđenje i tražila je da se Izborni zakon stavi kao glavni prioritet za vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Stavovi su bili različiti. Naš je prijedlog bio da se osigura implementacija Odluke Ustavnog suda po apelaciji Ljubića. U drugom koraku da se radi i to relativno brzo, da se ide na izmjenu Izbornog zakona, a onda kada se stvore ti preduvjeti da se stabilizira politički stanje u Bosni i Hercegovini da se nastavi raditi na reformskoj agendi”. kazala je Pejčinović Burić.

Njen slovački kolega i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak poručuje kako se BiH mora pomoći, a ne kažnjavati je.

“Jasno je da imamo dvije realnosti u Bosni i Hercegovini. Imamo dejtonsku realnost koja je bazirana i izgrađena na etničkom principu i imamo evropsku realnost koja je zasnovana na principu građanskog. Mi bi trebali da idemo od jedne prema drugoj, prema evropskoj. Trenutno imamo te dvije realnosti jednu pored druge i to nam pravi probleme”, ocijenio je Lajčak.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj