BIVŠI NJEMAČKI KANCELAR: “SAD još vjeruju da je Njemačka pod okupacijom”

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder napao je američku trgovinsku politiku prema svojoj zemlji, koju je opisao kao “okupaciju”. Prema njegovim riječima, “neizbježno je da se svi oni koji trpe posljedice rata kojeg su pokrenule Sjedinjene Države na kraju zbliže”.

“Ne možemo tolerirati da nas se tretira kao okupiranu zemlju. Kad posmatram akcije američkog ambasadora u Njemačkoj, imam utisak da on sebe smatra okupatorskim namjesnikom, a ne američkim ambasadorom u suverenoj državi “, kazao je Schröder.

Prema bivšem njemačkom kancelaru, Berlin mora tražiti partnere sa sličnim interesima. Među takvim zemljama je i Kina.

“Nemoguće je spriječiti zbližavanje onih koji trpe posljedice od sukoba kojeg potiču Sjedinjene Države”, rekao je bivši njemački kancelar.

U martu prošle godine Bijela kuća je nametnula dodatne carine, odnosno 25%  na uvoz čelika i 10% na aluminij, a trajno je izuzela samo Argentinu, Brazil i Australiju, ali im je ipak uvela kvote na količine uvoza.

Krajem jula ove godine je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker putovao u Sjedinjene Države kako bi se upoznao s američkim predsjednikom. Nakon pregovora, najavili su niz mjera u poljoprivredi, industriji i energetici, kako bi se ublažila razina trgovinskog rata u odnosima između Sjedinjenih Država i Europske unije.

Donald Trump obećao “riješiti” pitanje povećanja američkih carina za 25% na čelik i 10% na evropski aluminij. Ali su upravo ove carine, koje se i dalje primjenjuju od 1. juna, zapalile plamen sukoba između Washingtona i Bruxellesa. U međuvremenu Bijela kuća ne daje naznake da namjerava ukinuti sporne carine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj