PREDSTAVNICI RUSIJE BEZ INSTRUKCIJA IZ MOSKVE! Putin nije spriječio stavljanje Kosova na dnevni red skupštine Interpola?!

U ime Srbije, a protiv samog uključivanja pitanja prijema Kosova na dnevni red, nakon intervencije srpske delegacije, govorili su Španija, Kipar, Kina, Sirija, Venecuela, Surinam, a u korist uključivanja te tačke su govorili predstavnici SAD, Francuske, Gvajane.

– Rusi nemaju instrukcije od svoje Vlade da govore, ali će glasati. Usvojen je dnevni red sa Kosovom kao tačkom dnevnog reda pa će se u sutra glasati o Kosovu – piše Telegraf.

Naime, Rusi su podržali usvajanje tog dnevnog reda, iako je, kako pišu beogradski mediji, samo stavljanje te tačke na devni red sjednice Interpola grubo kršenje pravila i Statuta.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da ne treba izgubiti iz vida da Rusija gleda prvenstveno svoj interes, pa i kad je pitanje prijema Kosova u ovu policijsku organizaciju, budući da se priča da će naredni šef Interpola upravo biti Rus, general Aleksandar Prokopčuk.

– Iako je Interpol policijska i ekpertska organizacija, a njene članice mogu biti samo zemlje članice UN ovo je danas pre svega političko pitanje i prema njemu se svi tako odnose. U prilog tome da velike sile gledaju samo svoj interes govori i činjenica da je i Rusija glasala za stavljanje na dnevni red pitanje prijema Kosova u Interpol, iako je i samo stavljanje na dnevni red tog pitanja grubo kršenje pravila i Statuta te organizacije. Međutim, ponoviću, i u ovom slučaju Rusija gleda samo svoj interes i ne želi da se konfrontira sa velikim silama budući da želi da sledeći šef Interpola bude upravo iz njihove zemlje – kazao je Dragaš.

Kako je napomenuo, srpska diplomatija, ministar policije i predsjednik Aleksandar Vučić uložili su ogromno vrijeme i napore da ubijede članice Interpola u štetnost prijema Kosova u tu organizaciju, kao i na kršenje međunarodnog prava i pravde.

– Međutim, odavno već međunarodno pravo nije aršin prema koje se veliki vladaju već sila i međunarodni uticaj koji imaju – istakao je Dragaš.

(Global CIR/Telegraf.rs)

Komentiraj