NAKON ŠTO JE BIVŠI NESTAO U KINI: Izabran novi šef Interpola

Izabran je novi predsjednik Interpola, Kim Jong-yang iz Južne Koreje. Tako je odbačen kandidat iz Rusije koji je posljednjih dana bio optužen za zloupotrebu međunarodnih sustava za uhićenja. 

Kim Jong-yanga su članovi Interpola iz 194 države članice izabrali na godišnjem kongresu u Dubaiju, javlja BBC. Kandidat iz Rusije bio je Alexander Prokopchuk za kojeg se nagađalo da će biti izabran za novog šefa Interpola

Posljednjih dana je, podsjetimo, u međunarodnoj zajednici došlo do zabrinutosti da bi Alexander Prokopchuk, kandidat iz Rusije, mogao koristiti svoju ulogu u Interpolu u korist ruskog predsjednika Vladimira Putina. Osim toga, optuživalo ga se da je i da je zloupotrebljavao Interpolov sustav crvenih tjeralica.

Bivši predsjednik nestao u Kini

Do ovih izbora dolazi nakon što je nedavno nestao bivši predsjednik Interpola Meng Hongwei. On je nestao u Kini u koju je otputovao u rujnu. Peking je u međuvremenu potvrdio da je on u pritvoru te kako ga istražuju zbog optužbi da je primao mito.

Novoizabrani predsjednik Kim Jong-yang bit će predsjednik sljedeće dvije godine, koliko je još trebao trajati mandat predsjednika koji je nestao u Kini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj