DŽAFEROVIĆ NA TRIBINI PORUČIO MLADIMA: Bez ZAVNOBiH-a je nezamisliva moderna državnost BiH

U organizaciji kantonalnog odbora AM SDA KS, općinskog odbora SDA Novo Sarajevo te općinskih omladinskih organizacija SDA u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici upriličena je Tribina povodom Dana državnosti BiH na kojoj je kao gost predavač govorio član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

Za prvi javni nastup odabrao razgovor sa mladima

Na samom početku tribine prisutnima su se obratili predsjednik AM SDA Novo Sarajevo Elvir Gušo, Haris Zahiragić, potpredsjednik  AM SDA KS, te Nedžad Koldžo načelnik općine Novo Sarajevo.

U svojim pozdravnim riječima iskazali su veliku zahvalnost što je za prvi javni nastup u svojstvu člana Predsjedništva BiH, gospodin Šefik Džaferović izabrao obraćanje i razgovor sa mladima. Haris Zahiragić je posebno istaknuo da je Džaferović u svom inauguracijskom govoru jedini spomenuo mlade kao jedan od fokusa svog angažmana.

‘Rado sam se odazvao pozivu predsjednika Asocijacije mladih i neću nikada odbiti nijedan poziv predsjednika Asocijacije mladih’, istaknuo je Džaferović, što je pozdravljeno burnim aplauzom.

Historijski kontinuitet

Na samom početku, novoizabrani član Predsjedništva BiH je prošao kroz nekoliko značajnih datuma iz historije naše države, koji svjedoče i potvrđuju njen kontinuitet, posebno naglasivši važnost Povelje Kulina Bana, naglašavajući da se korijeni bosanske državnosti naziru već u 9 stoljeću.

U XII Bosanska Banovina već postoji kao jedinstvena teritorijalna cjelina na kojoj se vrši jedna vlast i koja ima nedvosmislene atribute državnosti: jedinstvo teritorija i jedinstvo suvereniteta. Povelja Kulina bana to najbolje potvrđuje, budući da je u njoj sadržan i ‘suverenitet’ jer se daje ovlaštenje, zatim ‘teritorijalni integritet’ jer se ovlaštenje daje za prostor države. Drugi historijski izvori iz XII stoljeća potvrđuju da Bosna stupa u međudržavne odnose sa Ugarskom i drugim državama, te da u njih ulazi ne kao skup plemena već kao organizirana država sa vlašću nad određenom i jasno determiniranom teritorijom’, naglasio je Džaferović.

Između ostalog je spomenuo i prvog bosanskoga kralja Tvrtka I Kotromanića te činjenicu da je heraldički znak ljiljan kao državni simbol prvi put upotrijebljen u njegovom vremenu. Dotaknuo se i vremena kada je BiH ulazila u sastav Osmanskog carstva, redovno zadržavajući svoju ‘teritorijalnu jezgru i individualnost’ te poseban status unutar administrativne strukture tog carstva, kao i perioda dok je naša zemlja ulazila u sastav Austro-Ugarske.

‘U novoformiranoj Kraljevini SHS, a kasnije Jugoslaviji, nakon Prvog svjetskog rata BiH i dalje nije imala svoj državni suverenitet, ali je naporima JMO kroz Član 135. tzv. turski paragraf, sačuvan njen teritorijalni integritet u postojećim granicama’, kazao je Džaferović, naglasivši da je prvi put od svoga Srednjovjekovlja naša zemlja nakon izvjesnog vremena bila raspoređena na Banovine, a kasnije je sporazumom Cvetković-Maček 1939. i uspostavom NDH izvršena je dezintegracija njene teritorije u korist susjednih država.

Ostvaši bez suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao temeljnih faktora državnosti, BiH  i njeno stanovništvo dočekali su kraj Drugog svjetskog rata, izloženi sveopćoj nesigurnosti i zvjerstvima fašističkih politika. Zbog toga je kolosalan historijski značaj Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a održanog 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, u obnavljanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Njime je potvrđena multietnička priroda zemlje, negirajući princip etničke ekskluzivnosti, usko povezan sa ciljevima fašističkih velikodržavnih projekata, te usvajajući princip inkluzivnosti međuetničkih odnosa, kroz definiciju da BiH nije ni ‘srpska, ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska’. Pored vraćenog teritorijalnog integriteta BiH je vratila i ograničeni suverenitet u statusu Republike, temeljem kojeg će kasnije, nakon izmena Ustava iz 1974. godine biti ponovno formuliran zahtjev za njenom punom nezavisnošću’, kazao je Džaferović, naglasivši da je bez ZAVNOBiH-a nezamisliva moderna državnost BiH te ga zbog toga sa punim osjećajem i ponosom slavimo kao Dan Državnosti.

Džaferović je još jednom potcrtao kako je SDA na čelu sa prvim predsjednikom Alijom Izetbegovićem,  temeljem antifašističkih principa i odredbi ZVNOBiH-a, bila nosilac borbe za nezavisnost za koju su se građani odlučili na referendumu održanom 28. februara i 1. marta  1992. godine.

Aktuelne teme

Vlast u BiH bi trebali formirati SDA, SDPBiH i DF, smatra član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Ovu tezu iznio je na tribini održanoj povodom Dana državnosti BiH, kazao je Džaferović odgovarajući na upit načelnika Novog Sarajeva Nedžada Koldže.

Za ovu zemlju je najbolje da se formiraju programske parlamentarne većine i da ih formiraju stranke koje imaju kapacitet, odnosno zastupnike u parlamentima na svim nivoima vlasti. Vlast bi trebala biti konzistentna po čitavoj vertikali, od državnog do kantonalnog nivoa. Samo tako možemo provesti ciljeve za koje se zalažemo, kako bi ova zemlja nastavila da ide naprijed, kako bi se provodile reforme koje za cilj imaju da poboljšaju život svih ljudi – istakao je Džaferović, dodajući kako se ovime ne isključuje mogućnost da u vlasti učestvuju i druge stranke.

On je još jednom podsjetio da je SDA stranka pobjednica na ovim izborima, odnosno da je osvojila najviše mandata u zakonodavnim organima vlasti.

SDA će biti stub oko kojeg će se formirati vlast. Mi na to imamo pravo, jer smo najjača stranka na ovim izborima – dodao je Džaferović.

Pokušaje formiranja vlasti bez SDA, posebno na kantonalnim nivoima nazvao je tehničkim spajanjem, kojem je glavni interes borba za budžete, posebno za budžet Kantona Sarajevo, koji iznosi milijardu KM. Radi se o pokušaju da se izborni gubitnici udruže protiv izbornih pobjednika. Ovakve saveze je nazvao “razrookim“ koalicijama u kojima su stranke članice međusobno ideološki veoma raznolike, pa čak i međusobno posvađane.

Formiranje vlasti na ovakav način je veoma teško. Možda će i uspjeti da formiraju vlast na ovakav način, ali raspašće se, to je sigurno. Kad SDPBiH nije uspio u vrijeme Alijanse, kada je bio jednak, pa čak i malo jači od SDA, da napravi nešto značajnije, neće uspjeti ni ovi sada – napomenuo je Džaferović.

Ovakva spajanja u koalicije nisu dobra ni za državu ni za njene građane, jer će se izgubiti značajno vrijeme za provođenje neophodnih reformi. Podsjetio je i da je SDA, po broju osvojenih mandata, dvostruko jača od sljedeće stranke po snazi.

 

 

 

(Global CIR Team)

 

  1. […] koji se obilježava i kao Dan državnosti BiH, aktuelni bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović , održao prigodno predavanje za mlade naglašavajući da bi moderna državnost BiH bila nezamisliva bez ZAVOBiH-a. Također, zajedno sa […]

Komentiraj