POTREBNO JOŠ DOSTA RASPRAVA! Merkel o Brexitu: ‘Već smo postigli napredak, a možemo napraviti samo dvije stvari’

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u četvrtak da je potrebno još “puno rasprava”, posebice unutar same Velike Britanije, kako bi se došlo do kompromisa o brexitu, nekoliko dana prije summita koji bi trebao zapečatiti konačni sporazum.

“Već smo postigli napredak, ali bit će još puno potrebnih rasprava, posebno u Velikoj Britaniji”, izjavila je njemačka kancelarka u razgovoru s njemačkim poduzetnicima.

“Izlaz bez sporazuma bio bi najgori put”

Merkel je obećala učiniti sve “kako bi se postigao sporazum jer bi izlaz bez sporazuma bio najgori put” za europska i britansko gospodarstvo ali i za izgradnju budućeg odnosa povjerenja između 27-orice i Londona.

“Možemo napraviti samo dvije stvari: ići prema Velikoj Britaniji u duhu partnerstva, prijateljstva i ostati ujedinjen s 27 zemalja članica”, dodala je Merkel.

Čelnici 27 zemalja članica EU-a trebali bi dati zeleno svjetlo konačnom sporazumu s Velikom Britanijom u nedjelju na europskom summitu. U četvrtak su pregovarači EU-a i Londona postigli dogovor o obrisima političke deklaracije o budućim međusobnim odnosima nakon izlaska Velike Britanije, potvrdio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Sporazum dobar za Britaniju?

Prijedlog sporazuma o brexitu “dobar je” za Ujedinjeno Kraljevstvo, rekla je britanska premijerka Theresa May u četvrtak čim su pregovarači objavili da su Bruxelles i London dogovorili obrise političke deklaracije o budućim odnosima kada Britanija izađe iz Europske unije.

“To je dobar sporazum za UK. On u djelo provodi rezultat referenduma” iz lipnja 2016. o izlasku UK-a iz Europske unije, a što je predviđeno za dan 29. ožujka 2019., rekla je britanska premijerka pred sjedištem svoje vlade u Downing Streetu.

May je izjavu dala pošto su pregovarači Europske unije i Velike Britanije postigli dogovor o obrisima političke deklaracije o budućim međusobnim odnosima nakon izlaska Velike Britanije. Nacrt te deklaracije poslan je na adresu 27 država članica, a u nedjelju na izvanrednom summitu trebali bi ga potvrditi čelnici tih članica.

May se u četvrtak ima obraća zastupnicima britanskog parlamenta

“Britanci žele (…) sporazum koji nas priprema za bolju budućnost. Taj sporazum je na dohvat ruke i odlučna sam ga provesti”, rekla je premijerka koja priprema sastanak s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, čija zemlja trenutačno predsjeda Unijom.

U četvrtak poslije podne May se treba obratiti zastupnicima britanskog parlamenta.  Nacrt dogovora između EU i Londona prošao je i u britanskoj vladi uz nekoliko ministarskih ostavki, a prolaz u britanskom parlamentu je i dalje vrlo neizvjestan.

Bez dogovora o Gibraltaru Španjolska će glasati protiv nacrta dogovora

U srijedu navečer May je telefonski razgovarala sa španjolskim kolegom Pedrom Sanchezom koji prijeti da će u nedjelju glasati protiv sporazuma o brexitu ako tekst ne bude izmijenjen. Madrid želi da u sporazumu bude crno na bijelo zapisano da će on imati pravo veta na buduće pregovore o Gibraltaru, britanskoj enklavi na jugu Španjolske nad kojom Madrid zahtijeva suverenitet.

May je uvjerena da će se i o Gibralataru postići dogovor. “Sinoć sam razgovarala sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom i uvjerena sam da ćemo moći u nedjelju postići dogovor o cijeloj britanskoj obitelji, uključujući Gibraltar”.

Dužnosnik iz britanske vlade rekao je za agenciju AFP da pitanje Gibraltara “ni u kojem slučaju nije riješeno” i “27-orica o tome se tek moraju dogovoriti”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj