VIDEO: Novi Porsche 911 stiže 27. novembra

Najnovija generacija jednog od najdugovječnijih i najprepoznatljivijih sportskih automobila u historiji imat će premijeru na predstojećem auto-salonu u Los Angelesu. Već više od pola vijeka model 911 za mnoge predstavlja sinonim za marku Porsche.

Iako je kompanija iz Stuttgarta posljednjih decenija proširila gamu vozila na SUV modele i automobile sa 4 vrata, čime je po mišljenju tvrdokornih fanova narušila višedecenijsku reputaciju proizvođača vrhunskih klasičnih spotskih dvosjeda, 911-ica je i dalje najvažniji model Porschea kada je riječ o njegovom imidžu.

Zato je i premijera svake nove generacije veliki događaj, kako za kompaniju, tako i za ljubitelje automobila ove prestižnje marke. Do predstavljanja nove 911-ice dijeli nas samo nekoliko dana, a Porsche podgijava atmosferu prisjećajući se originalne, prve generacije ovog modela, koja se proizvodila 1964-1973:

Priča o Porscheu 911 počinje daleke 1963. kada je na sajmu automobila u Frankfurtu predstavljen sportski model modernog, upečatljivog dizajna, pod oznakom 901. Ovaj automobil bio je koncipiran kao nasljednik Porschea 356, a debitovao je sa tada potpuno novim, 2.0 litarskim motorom sa 6 cilindara i 130 konjskih snaga.

Godinu dana kasnije, novi Porscheov model pojavio se u prodajnim salonima, ali promjenjene oznake – umjesto 901, dobio je broj 911, nakon intervencije kompanije Peugeot koja je tvrdila da ona polaže prava na trocifrene oznake sa nulom u sredini. Promjena u nazivu modela nije bila prepreka da Porsche 911 vrlo brzo postane veoma popularan i legenda je rođena.

Godinu dana kasnije, 1965. usljedila je i Targa verzija sa otvorenim krovom.

Kako navode u Porscheu, ova varijanta je konstruisana kako bi se zadovoljile želje kupaca u SAD koji su smatrali da su klasični kabrioleti opasniji u slučaju prevrtanja.

Zato je Targa imala neku vrstu rol-bara širine 20 cm iza sjedišta, zatim prednji krovni segment koji se mogao skidati, i kratki, sklopivi platneni krov pozadi.

Sljedeće godine Porsche je predstavio 911 S koji je imao motor od 160 “konja”, a iste godine pojavili su se i specifični Fuchs točkovi koji će postati zaštitni znak klasične 911-ice.

Porsche je 1967. ponudio kupcima bazični 911 T sa motorom snage 110 KS. Poređenja radi, današnji Porsche 911 T ima čak 370 “konja”.

Veće promjene dogodile su se 1968. kada je Porsche predstavio unaprijeđenu verziju sa produženim međuosovinskim rastojanjem za 57 mm. Iako je neobično da proizvođač mjenja razmak između osovina u okviru jedne iste generacije nekog modela, Porsche je tvrdio da je to učinjeno kako bi se unaprijedile vozne karakteristika automobila.

To nije bila jedina promjena, s obzirom da je 2.0 litarski motor zamjenjen novom pogonskom jedincom zapremine 2.2 litra.

Kako se proizvodni vijek prve generacije 911-ice bližio kraju, Porsche je ponudio još agilniju verziju 911 Carrera RS 2.7 čija je masa iznosila svega 1.000 kg.

Zahvaljujući kombinaciji male mase i moćnog motora od 210 KS, ovaj model bio je u stanju da postigne brzinu veću od 245 km/h.

(Global CIR/Agencije/B92)

Komentiraj