DEMIRTAS OSTAJE U ZATVORU: ‘EU prešla granicu pozivom za oslobađanje kurdskog čelnika’

Turska je u petak ocijenila da je Europska unija “malo prešla granicu” kada je pozvala na oslobađanje kurdskog oporbenog čelnika koji je u zatvoru više od dvije godine.

Na tiskovnoj konferenciji koju je u četvrtak u Ankari održala zajedno s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini rekla je da se nada da će Selahattin Demirtas, jedan od glavnih suparnika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, biti “uskoro” pušten na slobodu.

Mogherini je “malo prešla granicu. To sam joj rekao i tijekom našeg susreta”, rekao je Cavusoglu u razgovoru za mrežu CNN-Turska.

Demirtas (45), karizmatični govornik koji je u zatvoru od studenog 2016., jedan je od čelnika Demokratske narodne stranke (HDP, prokurdski).

U utorak je Europski sud za ljudska prava (ECHR) pozvao Tursku da Demirtasa pusti na slobodu, ali je turski predsjednik zanemario tu odluku ocijenivši da ona Ankaru ne obvezuje.

Kurdskom oporbenom čelniku koji je u rujnu osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora zbog “terorističke propagande” sudi se u još nekim predmetima i mogao bi dobiti do 142 godine zatvora u glavnom sudskom postupku.

U pismu koje je poslao iz zatvora, Demirtas optužuje tursku vladu da je ubrzala žalbeni postupak na presudu za “terorističku propagandu” jer želi što prije dobiti drugostupanjsku potvrdu osude.

Na taj način teoretski se može  Demirtas zadržati u zatvoru kako bi odslužio kaznu, ukidajući formalno mjeru pritvora koja mu je izrečena u okviru drugog suđenja a na koju se isključivo odnosi odluka ECHR-a.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava redovito kritiziraju držanje Demirtasa u zatvoru i optužuju Erdogana da želi ugušiti taj glas oporbe, napose nakon pokušaja državnog udara 15. i 16. srpnja 2016.

Nakon toga, turske vlasti su pokrenule neviđenu čistku koja nije obuhvatila samo pučiste i njihove navodne pristaše, nego i prokurdske krugove i medije kritične prema vlasti.

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] budući da mu evropske države zamjeraju zatvaranje nekoliko novinara i političkih aktivista, pogotovo opozicionog kurdskog političara Salahudina Demirtasa, jasno mogao zaključiti kako su oba lidera imala puno prečeg posla nego li da se bave uspostavom […]

Komentiraj