SARAJEVO ZABLISTALO UOČI DANA DRŽAVNOSTI: Zastave, murali, izložbe…

Nizom manifestacija i javnih događaja u glavnom gradu BiH obilježava se Dan državnosti BiH 25. novembar. Na sarajesvkim ulicama se osjeća svečana atmosfera i grad se užurbano priprema za sutrašnju centralnu ceremoniju u Vijećnici.

Mural u Sarajevu uz godišnjicu ZAVNOBIH-a

U okviru programa obilježavanja 75 godina ZAVNOBIH-a, grupa bh. umjetnika i umjetnica radi na kreiranju murala u sarajevskoj općini Stari grad koji prikazuje dvadeset monumentalnih spomenika nastalih u spomen na hiljade poginulih u Drugom svjetskom ratu na području Bosne i Hercegovine. Mural prikazuje dvadeset spomenika nekad i sad i oslikava odnos društva prema simbolima koji osim oštećenja tokom posljednjeg rata, zaboravljanjem i nemarom trpe devastiranje i danas.

Idejni koncept murala osmislili su Dino Mustafić i Lejla Hodžić, a dizajnerica je Imelda Ramović. Na izradi murala radila je ekipa udruženja Obojena klapa Benjamin Čengić, Srđan Marković, Alen Selimović, Armin Zimić, Vedran Poričanin, Alen Ramčević, Muhamed Baručija, Emin Hadžajlić, Nikola Šotra i Emir Mušić.

Dizajnerica murala, Imelda Ramović, istakla je da osnovna poruka koja opisuje cijeli projekat i ideju parola sa letka iz arhiva Historijskog muzeja BiH: U očuvanju spomenika prošlosti – ogleda se stepen kulture jednog naroda. “Nadamo se da će mural razviti svijest o tome kako je kulturno-spomenička baština nešto što je važno za razvoj i napredak svakog društva i da se trebamo potruditi da ju očuvamo“, kazala je Ramović te dodala da je jako razveselila saradnja sa mladom i veselom ekipom udruženja Obojena klapa.

Centralna manifestacija obilježavanja 75 godina prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, bit će održana u nedjelju, 25. novembra u sarajevskoj Vijećnici u 20 sati uz direktan prijenos na BHT 1.

Historija vrline: Izložba o ZAVNOBiH-u i događajima poslije

U ime Odbora za obilježavanje 75. godišnjice ZAVNOBiH-a upriličena je ova izložba. Kroz ono što je na izložbi prikazano teći će priča o događaju koji je opredijelio sudbinu BiH, obnavljanje i održavanje njene državnosti. Ovim riječima je Raif Dizdarević sinoć otvorio multimedijalnu izložbu “Historija vrline” u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Izložba je nastala prema ideji Elme Hašimbegović, direktorice Historijskog muzeja BiH, i reditelja Dine Mustafića, a kustoski potpis na nju stavila je Lejla Hodžić. Na izložbi su kroz arhivske fotografije i videosnimke prikazani važni historijski događaji, kulturne aktivnosti u periodu 1942-1945, narodni heroji, spomenici u čast poginulih, kao i današnji odnos društva prema očuvanju tih spomenika.

“Historija vrline” kroz arhivske fotografije, najvećim dijelom iz arhiva Historijskog muzeja, prikazuje historijske događaje koji su ZAVNOBiH-u prethodili, ali i uslijedili nakon njega. “U šest tematskih cjelina na izložbi u formi videa prikazane su fotografije iz muzejskog arhiva nepoznatih, ali i poznatih autora iz tog perioda, kao što je najpoznatiji jugoslovenski ratni fotograf Žorž Skrigin. Cjeline čine prizori bitaka koje su se dogodile na teritoriju BiH, spomenika koji su podignuti u čast poginulih, te današnjeg odnosa društva prema očuvanju tih spomenika. Na fotografijama spaljenog Prozora, Ključa, Sanskog Mosta vide se prizori koji kao da prikazuju posljedice posljednjeg rata”, navedeno je u katalogu izložbe.

– Koncept je obilježila parola koja je istaknuta na izložbi “U čuvanju spomenika prošlosti ogleda se stepen kulture jednog naroda”. U šest tematskih cjelina nastojali smo da prikažemo kako je došlo do ZAVNOBiH-a, a došlo je kroz narodnooslobodilačku borbu. Sve to vrijeme događale su se i kulturne aktivnosti, kultura je bila važan segment, kazala je Lejla Hodžić.

​Dio segmenta “Spomenici danas” su i fotografije grafika Imelde Ramović, posvećenih spomenicima, a autori savremenih fotografija spomenika su Velija Hasanbegović, Darmon Richter i Donald Niebly. ​Uz ovu izložbu u Historijski muzej BiH vraćena je i skulptura “Ustanak” Nandora Glida iz 1966. godine, pa je tako postala i centralni eksponat izložbe. Izložba će biti otvorena do 1. decembra.

Gradska uprava Sarajevo zastavama ukrasila most preko puta Vijećnice

Na mostu preko puta Vijećnice, koja je administrativni centar Sarajeva i turistička atrakcija, postavljeno je po šest zastava s obje strane mosta i ostat će tu neko vrijeme.

“Na simboličan način smo most ukrasili zastavama i to je odgovor svima onima koji rade na štetu BiH, radimo vrijedno i naporno, gradimo državu i njene simbole ističemo na pravi način, na šta nas zakon i obavezuje”, istakao je Skaka.

Most preko puta Vijećnice u budućnosti će se koristiti da isticanje zastava drugih zemalja prilikom dolaska stranih delegacija u Sarajevo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj