ALARMANTNO ZAGRIJAVANJE PLANETE: Posljednjih 406 mjeseci temperatura bila iznad prosjeka

Posljednjih 406 mjeseci globalna temperatura bila je iznad prosjeka, upozorava američka meteorološka agencija NOAA i napominje da je posljednji mjesec sa manjom temperaturom od prosjeka bio februar 1985. godine. To znači da niko mlađi od 32 godine nije doživio da bilo koji mjesec bude hladniji od prosjeka.

Riječ je o globalnoj mjesečnoj prosječnoj temperaturi, a ne o lokalnoj. Sve to govori da je trend klimatskih promjena, odnosno globalnog zagrijavanja poprimio ekstremne razmjere. Posljednjih pet godina, od 2013. do 2018, zabilježeno je pet najtoplijih oktobara.

Rekordna temperatura izmjerena je u dijelovima Atlantskog i Indijskog okeana, Aljaske, Beringovog i Barencovog mora, u centralnoj i istočnoj Rusiji, sjevernoj Australiji i centralnoj Africi.

Ni u jednom dijelu svijeta nije zabilježen rekordno hladan oktobar.

Globalna temperatura okeana takođe je bile veoma visoka, što je, dijelom, posljedica činjenice da se u tropima Pacifika pokreće pojava poznata kao “El Ninjo”. Stručnjaci smatraju da će ova godina biti jedna od pet najtoplijih od kada postoje mjerenja.

Američki meteorolozi tvrde da je tokom posljednjih pet godina period od januara do oktobra bio među pet najtoplijih u istoriji mjerenja temperature.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj