POROŠENKO PROGLASIO RATNO STANJE: Ukrajinci tvrde da su Rusi ispalili raketu i zauzeli njihova tri broda!

Tokom cijelog dana Rusi i Ukrajinci svađaju se i optužuju jedni druge da krše međunarodno pravo nakon što su ruski graničari pokušali zaustaviti ukrajinske brodove da plove oko Krima i vrate se u matičnu luku. Sporni događaj bio je povod da ukrajinski predsjednik proglasi ‘ratno stanje’ u trajanju od 60 dana.

Situacija oko poluotoka Krima ponovno se zahuktala nakon što su Rusi zapriječili brodovima ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more. Rusi su to napravili na prilično dosjetljiv način, ispod mosta na Kerčkom prolazu jednostavno su postavili golemi teretni brod. Iznad prolaza koji dijeli Azovsko i Crno more lete ruski vojni helikopteri i avioni

Tokom cijelog dana Rusi i Ukrajinci svađaju se i optužuju jedni druge da krše međunarodno pravo nakon što su ruski graničari pokušali zaustaviti ukrajinske brodove da plove oko Krima i vrate se u matičnu luku.

– Ukrajinski ratni brodovi nezakonito su ušli na naš teritorij, te su izvodili opasne manevre – objavili su iz ruskog FSB-a na Krimu.

Naravno, Ukrajinci uopće ne priznaju da je Krim ruski teritorij i tu dolazimo do izrazito zapetljane i opasne situacije.

Nekoliko sati poslije, ukrajinska mornarica se oglasila i priopćila da su Rusi ispalili raketu prema ukrajinskim brodovima u Kerčkom prolazu. Navodnu su dva naoružana broda teško oštećena, a navedeno je i da su Rusi nakon potjere otele tri manja plovila.

Ukrajinci su objavili da su uzvratki vatru, te da su njihova dva pripadnika mornarice ozlijeđena.

Na izlazu iz Kerčkog prolaza ruske snage su koristile oružje protiv brodova ukrajinske mornarice. U tijeku je akcija spašavanja – napisao je na Facebooku glasnogovornik predsatavnik ukrajinskog predsjednika na Krimu Boris Babin.

Ukrajinska ratna mornarica priopćila je ranije danas da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz luke u Odessi prema Mariupolju, a jedini način da dođu do tamo je da prođu kroz Kerčki prolaz.

Proglašeno ratno stanje

Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine predložio je uvođenje ratnog stanja na teritoriji te zemlje u trajanju od 60 dana. Odluku o tome treba da potvrdi Vrhovna rada Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je ranije da u slučaju uvođenja ratnog stanja u toj zemlji Kijev neće izvoditi ofanzivne operacije.  Prema njegovim riječima, proglašenje ratnog stanja neće uticati na situaciju u Donbasu, kao ni na odnos Ukrajine s međunarodnim partnerima. 

Brodovi ruske obalske straže su prethodno zaplijenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz.

Zaharova: Metode Kijeva banditske

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je situaciju vezanu za ukrajinske brodove u Kerčkom moreuzu, rekavši da su metode Kijeva banditske.

“Razorivši Ukrajinu na dijelove, predsjednik Petro Porošenko i njegova ‘majdanska’ ekipa će, kao što to sada čini bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, poslije krenuti na turneju po svijetu i dijeliti lekcije kako je demokratija potrebna stvar”, napisala je ona na Facebooku.

Međutim, kako je navela, u Donbasu je uspostavljen mir, te su bili primorani da se okome na Kerčki moreuz.

“To su banditi sa ulice, i njihove metode su banditske – prvo provociraju, zatim vrše vojni pritisak, a potom optužuju za agresiju”, dodala je.

Rusija je zbog aktivnosti ukrajinskih brodova podigla avijaciju, te su ruski Su-25 patrolirali Kerčkim moreuzom.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:
  1. […] POROŠENKO PROGLASIO RATNO STANJE: Ukrajinci tvrde da su Rusi ispalili raketu i zauzeli njihova tri… […]

Komentiraj