POTVRĐENI MANDATI: Konstituiran Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH

Novim poslanicima Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH danas su verificirani mandati na konstitutivnoj sjednici u Sarajevu.

Na konstituirajućoj sjednici uručeni su certifikati izabranim poslanicima, nakon čega je predviđeno polaganje svečane zakletve.

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović, koji je poslanicama uručio certifikate, rekao je da vjeruje da će izabrani poslanici opravdati povjerenje koje su im dali glasači i da će raditi u skladu s očekivanjima građana, prenose agencije.

Novoizabrani poslanici do 6. decembra trebaju predati imovinski karton.

Najviše mandata osvojila SDA

Od ukupno 98 mjesta, najviše mandata, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije (SDA), dok koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) ima 16 poslanika, koliko i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH).

Demokratska fronta – Građanski savez imaju deset poslaničkih mandata, Savez za bolju budućnost (SBB) osam, a Naša stranka šest poslanika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, a po dva Narodu i pravdi, A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedan mandat u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH osvojila je Laburistička stranka BiH.

Blok lijevih stranaka, koji čine SDP, Demokratska fronta i Naša stranka, zajedno sa SBB-om, najavio je da će na današnjoj sjednici insistirati i na formiranju rukovodstva tog doma.

Elvir Karabajić novi predsjedavajući Parlamenta

Nakon prekida nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Sjednicom je predsjedavao najstariji zastupnik Mile Atlagić iz SDP-a. On je otvorio sjednicu te kazao da klubovi poslanika SDP-a, DF-a i Naše stranke predlažu da privremeni predsjedavajući bude Elvir Karajbić.

Prije glasanja zastupnik Mašić je kazao da mu je žao što je Mušić, kršeći Poslovnik, odgodio raspravu.

– 52 zastupnika su se pismeno izjasnila da žele nastavak i on je ipak izignorirao taj prijedlog. Mi smo sada na tački “izbor predsjedavajućeg”. Tri kluba stranaka predlažu Elvira Karajbića – naveo je Mašić.

Prijedlog da Elvir Karajbić bude predsjedavajući izglasan je sa većinom od 52 glasa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj