ODBJEGLOM GRUEVSKOM ODREĐEN PRITVOR U MAKEDONIJI: VMRO-DPMNE poziva na ‘sveopštu revoluciju’ protiv Zaeva

Lider makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE u Hristijan Mickoski pozvao je danas pristalice te stranke na “sveopštu revoluciju” protiv vlade Zorana Zaeva.

Opozicija je ranije za srijedu poslijepodne najavila protest u centru Skoplja, a Mickoski je rekao da će protestom u centru Skoplja početi “nacionalnu, ekonomsku, socijalnu, obrazovnu” revoluciju protiv vlade Zorana Zaeva, prenio je RTS pisanje makedonskog portala Plusinfo.

Mickoski je istakao da je došlo vrijeme za “ekonomsko i nacionalno” buđenje Makedonaca i najavio da će se protest iz Skoplja proširiti i na druge makedonske gradove.

Najveća opoziciona stranka u Makedoniji suočava se sa problemima poslije parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade Makedonije pošto je nekoliko visokih funkcionera te stranke, uključujući i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, osuđeno na zatvorske kazne zbog zloupotreba službenog položaja, prenosi Tanjug.

Gruevski je 11. novembra pobjegao iz Makedonije i, preko Albanije, Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku, gdje je dobio politički azil.

Odbjeglom Gruevskom određen pritvor u Makedoniji

Kazneni sud u Skoplju odredio je u srijedu pritvor bivšem premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom, i to 17 dana nakon što je pobjegao u Mađarsku, gdje je već dobio politički azil.

Makedonski parlament u utorak je oduzeo Gruevskom poslanički imunitet na zahtjev suda, kako bi omogućio da se tom poslaniku i bivšem premijeru odredi pritvor.

Rješenje za pritvor doneseno je za slučaj “Talir”, jedan od šest postupaka koje protiv Gruevskog trenutno vodi Specijalno tužiteljstvo za prisluškivane razgovore.

Na zahtjev Specijalnog tužiteljstva, Kazneni savjet odjeljenja za organizirani kriminal i korupciju Osnovnog suda “Skoplje 1”, kako se navodi, “optuženom Gruevskom je odredio pritvor od 30 dana, računajući od dana njegovog pronalaženja, odnosno uhićenja”.

Na rješenje o pritvoru Gruevski može podnijeti žalbu Apelacijskom sudu u roku od 24 sata, prenosi RTCG.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj