SJEDINJENE DRŽAVE NE KRIJU ZBOG ČEGA JE IZBILA NOVA KRIZA! Europljani, učinite više za Ukrajinu, nećete valjda nastaviti sa ‘Sjevernim tokom 2’

Europljani moraju učiniti više kako bi pomogli Ukrajini u njezinu sukobu s Rusijom zbog Krima, rekla je u utorak glasnogovornica američke diplomacije Heather Nauert.

Odnosi dviju zemalja su veoma napeti pošto je ruska obalna straža u nedjelju blizu Krima zaplijenila tri ukrajinska ratna broda.

SAD: Voljeli bismo da naši europski saveznici učine više kako bi pomogli Ukrajini

Sjedinjene Države su u ponedjeljak taj ruski čin ocijenile “nezakonitim”. To je “ozbiljna eskalacija” i “opasan” sukob Moskve i Kijeva, upozorila je u utorak Nauert.

Rekla je da će situacija sigurno biti na dnevnom redu sastanka ministara NATO-a na kojemu idućeg tjedna u Bruxellesu treba sudjelovati i američki državni tajnik Mike Pompeo.

“Voljeli bismo da naši europski saveznici učine više kako bi pomogli Ukrajini”, rekla je glasnogovornica State Departmenta. “Američka vlada je zauzela odlučno stajalište kako bi pomogla Ukrajini, željeli bismo da i druge zemlje učine više”, “kako SAD ne bi gotovo sam rješavao ta pitanja”, istaknula je.

Amerikanci spominju i ruski plinovod

Po njezinim riječima, sankcije koje su europske vlade uvele Rusiji zbog aneksije Krima i njezine uloge u Ukrajini, “nisu uvijek i u cijelosti primijenjene”.

Heather Nauert je usto spomenula i projekt plinovoda Sjeverni tok 2 koji Rusiju treba povezati s Njemačkom, zaobilazeći Poljsku i Ukrajinu, preko kojih se trenutačno prevozi ruski plin.

Njemačka drži, u čemu joj potporu pružaju Francuska i Austrija, da će projekt omogućiti stabilniju i jeftiniju dopremu plina. No američki predsjednik Donald Trump ga je više puta kritizirao.

“Te se zemlje trebaju zapitati žele li nastaviti sa Sjevernim tokom 2 koji pomaže ruskoj vladi”, upitala se američka glasnogovornica.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj