ŠPANSKI NAUČNICI EKSPERIMENTALNO DOKAZALI: Kada lažemo, nos nam se malo smanjuje!

Pinokio je možda samo dječja bajka, ali su španski naučnici na Univerzitetu u Granadi otkrili da nosevi ne rastu dok lažemo, već se malo smanjuju, takozvani Pinokio efekat.

Slikovni rezultat za nos kada lažemo

Dr. Emilio Gomez Milan i njegov tim su razvili detektor laži koji radi na principu temperature koja se podiže ili spušta u zavisnosti od toga da li osoba laže. Tokom testiranja su otkrili da, kada god su njihovi ispitanici lagali, temperatura nosa im se spustila za do 1,2 stepena Celzijusa, dok se temperatura čela dizala za do 1,5 stepena Celzijusa. Naučnici su takođe otkrili da je pad temperature prouzrokovao da se nos malo smanji, iako se razlika u veličini ne može detektovati ljudskim okom.

“Osoba mora razmišljati kako bi lagala, a to podiže temperaturu čela. U isto vrijeme se osjećamo anksiozno, što smanjuje temperaturu nosa”, rekao je Dr Gomez Milan. Za ovu studiju doktori su tražili od 60 studenata da rade različite zadatke dok ih skenira termalna tehnologija. Jedan od zadataka je bio razgovor na telefon s roditeljima, partnerom ili prijateljem i laganje na telefon. Učesnici su morali sami smisliti laž dok su bili na telefonu, a termalna kamera je primijetila “Pinokio efekat” uzrokovan fluktuacijama u temperaturama nosa i čela. Termalni detektor je primijetio razliku u temperaturi u 80 odsto ispitanika, što je bolji uspjeh od bilo kojeg detektora laži koji se trenutno koristi.

“Ovom metodom možemo povećati preciznost detektovanja laži”, rekao je dr Emilio Gomez Milan, koji je dodao da policija u budućnosti može kombinovati termalni detektor sa drugima kako bi dobila bolje rezultate. Termalni detektor laži je trenutno najtačniji na svijetu i za oko 10 odsto precizniji od poligrafa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj