BREXIT ‘PROFITABILAN’ ZA EU! Frankfurt očekuje prebacivanje 750 do 800 milijardi eura imovine

Očekuje se da će banke u Frankfurt prebaciti 750 do 800 milijardi eura imovine zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije, objavila je gradska lobistička udruga Frankfurt Main Finance (FMF).

Slikovni rezultat za frankfurt banks

Najveći dio imovine bit će prebačen u prvom tromjesečju 2019. godine, a proces bi se trebao nastaviti i nakon toga, kazao je izvršni direktor FMF-a Hubertus Vaeth.

“U neizvjesnoj situaciji većina financijskih institucija preferira minimalna rješenja”, pojasnio je Vaeth.

Trenutno vrijednost imovine banaka sa sjedištem u Frankfurtu iznosi 3.500 milijardi eura.

Od 37 financijskih institucija koje su Europskoj središnjoj banci (ECB) podnijele zahtjev za novim ili opsežnijim dozvolama za bankovno poslovanje, njih 30 odabralo je za svoje europsko sjedište Frankfurt, navodi Vaeth.

Otprilike njih šest odabralo je sjedište u drugoj europskoj zemlji ali paralelno povećavaju obujam poslovanja u Frankfurtu, dodao je.

On i dalje očekuje da će Brexit Frankfurtu donijeti nekih 10.000 novih radnih mjesta, iako će njihovo otvaranje teći sporije nego što se dosada očekivalo. Tako će zacrtani cilj biti ostvaren osam godina nakon britanskog referenduma o izlasku iz EU-a, a ne nakon pet kao što se prvotno mislilo, napomenuo je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj