NATO ODGOVORIO POROŠENKU: Već smo dovoljno prisutni u Crnom moru

Ne smiruje se situacija nakon incidenta između Rusije i Ukrajine u Kerčkom moreuzu. Rusi su zaplijenili tri ukrajinska broda, ali su prethodno morali da otvore vatru na njih kako bi posadu “ubijedili” da obustavi pogon.

NATO Porošenku: Već smo dovoljno prisutni u Crnom moru

Osim zapljene brodova, ruske bezbjednosne službe uhapsile su mornare koji su njima upravljali.

Ukrajina je optužila Rusiju da želi da anektira cijelu njenu teritoriju, dok je Vladimir Putin poručio da je ovaj incident planiran duže vrijeme od strane Ukrajine, jer predsjednik Petro Porošenko gubi podršku u svojoj zemlji i želi da podigne rejting.

Na zaplijenjenim brodovima su nakon “pucnjave upozorenja” nastala oštećenja, a ukrajinska vojska objavila je fotografiju jedne od njih.

Naime, na trupu broda “Berdjansk” od “vatre” koju su Rusi otvorili napravljena je velika rupa. Pogledajte fotografiju.

NATO Porošenku: Već smo dovoljno prisutni u Crnom moru

Nakon što je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao članice NATO da pošalju ratne brodove u Azovsko more, zbog povećanja napetosti u odnosima s Rusijom, Alijansa je danas saopštila da je već prisutna u velikoj meri u oblasti Crnog mora.

Portparolka NATO Oana Lungesku rekla je da brodovi Alijanse rutinski patroliraju i izvode vježbe u Crnom moru, ističući da su njihovi brodovi tamo proveli 120 dana ove godine, u odnosu na 80 dana 2017.

Lugansku je rekla da je nekoliko NATO saveznika izvelo vazdušne i izviđačke letove u tom regionu, ističući da članice Alijanse – Bugarska, Rumunija i Turska izlaze na Crno more i imaju sopstvenu vojnu opremu koja je tamo raspoređena, prenio je AP.

“NATO-a već ima dosta u Crnom moru, i nastavićemo da procijenjujemo naše prisustvo u tom regionu”, rekla je Lugansku.

Ukrajinski predsjednik Petro Porešenko ranije je, u danas objavljenom intervjuu za njemački “Bild” i medijsku grupu “Funke”, rekao je da se nada da su zemlje NATO “sada spremne da premjeste pomorske brodove u Azovsko more kako bi pomogle Ukrajini i osigurale bezbjednost”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj