PUTIN ŽELI STARO RUSKO CARSTVO! Porošenko: Putin želi anektirati cijelu Ukrajinu, NATO da pošalje brodove, a Njemačka da obustavi ‘Sjeverni tok 2’

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je  ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi da anektira cijelu Ukrajinu i pozvao je njemačku kancelarku Angelu Merkel da podrži Kijev.

Porošenko je u intervjuu za današnji njemački “Bild” i medijsku grupu “Funke” odbacio tvrdnje Rusije da su tri ukrajinska broda ilegalno ušla u ruske vode u Azovskom moru u nedjelju i da je to bila provokacija.

‘Carstvo’ i ‘Sjeverni tok’

“Ne vjerujte u Putinove laži. Putin želi staro rusko carstvo, Krim, Donbas, cijelu zemlju. Kao ruski car, kako sebe vidi, njegovo carstvo ne može da funkcioniše bez Ukrajine. On nas vidi kao svoju koloniju”, rekao je Porošenko.

On je pozvao Njemačku, koja je najveći kupac ruskog gasa, da obustavi izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2 koji bi omogućio Rusiji da direktno snabdije Njemačku, zaobilazeći Ukrajinu.

“Treba nam snažna, odlučna i jasna reakcija na agresivno ponašanje Rusije. To znači i zaustavljanje projekta gasovoda Sjeverni tok 2”, kazao je ukrajinski predsjednik, prenosi Reuters.

NATO brodovi

Porošenko je također pozvao na stacioniranje brodova NATO-a u Azovskom moru. Porošenko je u intervjuu njemačkom “Bildu” rekao  da se u Kijevu nadaju da su “NATO države spremne da pošalju mornaričke brodove u Azovsko more da bi podržale Ukrajinu i pružile sigurnost”.

Moskva je ranije saopštila da su ukrajinski brodovi narušili državnu granicu Rusije i ignorisali upozorenja da prekinu opasne manevre prije neo što su zaplijenjeni.

Putin je opisao događaj na ulazu u Kerčki moreuz kao manju epizodu na granici koju je orkestrovao Porošenko zbog slabog rejtinga uoči izbora u Ukrajini sljedeće godine.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj