TRGOVINA, KLIMA, RUSIJA, UKRAJINA…Najnapetiji samit G20 u povijesti

Znalo se da će deseti summit zemalja G20, koji se ovaj vikend održava u Argentini, biti obilježen napetostima zbog trgovinskih pitanja i klimatskih problema, ali donedavno se nije pretpostavljalo da će dodatno eskalirati sukob Rusije i Ukrajine.

Čelnici dvadeset najvećih svjetskih sila, 19 država plus EU, na koje otpada 85 posto svjetskog BDP-a, sastat će se u petak i subotu u Buenos Airesu.  Zbog toga će na teren izaći oko 22 tisuće argentinskih policajaca, otprilike godinu dana nakon nasilnih prosvjeda u Hamburgu u povodu održavanja istog skupa.

Tema ‘Azovsko more’

“Tema koja je upravo ‘izronila’ zove se Azovsko more”,  ističe Francois Heisbourg, savjetnik Zaklade za strateška istraživanja iz Pariza.

Na ruski upad na tri ukrajinska broda u Kerčkom tjesnacu, Ukrajina, koja nije članica G20, odgovorila je uvođenjem izvanrednog stanja.

Američki predsjednik Donald Tramp u utorak je zaprijetio da će zbog incidenta otkazati dugoočekivani bilateralni susret s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

Tramp je kazao kako od svojih savjetnika za nacionalnu sigurnost očekuje izvještaj o situaciji u Ukrajini. Njihovi će zaključci biti “odlučujući faktor” za eventualni otkaz sastanka s Putinom .

Ruski će se predsjednik u Buenos Airesu susresti i s europskim čelnicima koji se neće libiti osuditi ruske poteze.

Odgovor Kine na Trampove prijetnje

Kada je trgovina u pitanju, Heisbourga zanima hoće li se “Kina podići na stražnje noge” protiv Trampa, koji je zadnjih dana na tu temu imao kontradiktornih izjava.  Američki predsjednik će se u argentinskoj prijestolnici susresti s kineskim vođom Xijem Jinpingom, što bi, bude li sastanka s Putinom, trebao biti drugi veliki ‘dvoboj’ na summitu.

Eskalacija osvetničkih carinskih poteza između Pekinga i Washingtona već trese svjetsku ekonomiju, a Tramp je u ponedjeljak ponovio svoju prijetnju da će oporezivati sve kineske proizvode uvezene u Sjedinjene Države. U utorak je pak govorio o “velikoj prilici” da se pod određenim uvjetima postigne sporazum s Pekingom.

Nedavni summit Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) nakon žestokog prepucavanja američkih i kineskih predstavnika završio je u slijepoj ulici, bez zajedničkog priopćenja

Završna izjava u Buenos Airesu pokušat će potaknuti “racionalnu i pozitivnu” viziju trgovine, predviđa argentinski ministar vanjskih poslova Jorge Faurie.

Svijet je daleko od jedinstva proklamiranog 15. studenoga 2008., nakon prvog summita G20 održanog u Washingtonu. Tada je u priopćenju slavljen “multilateralizam” koji će donijeti “blagostanje” svijetu potresenom financijskom krizom.

Deset godina kasnije multilateralizam je potresen Trampovom politikom “Amerike na prvom mjestu”, pobjedama populističkih čelnika na izborima diljem svijeta i brexitom.

Klima

Nijedna dobra namjera, koliko god bila općenita, više ne postiže konsenzus.

Odnosi se to i na obećanu borbu protiv globalnog zagrijavanja, koju Francuska kao organizator Pariškog klimatskog sporazuma planira braniti u Buenos Airesu, svega nekoliko dana uoči otvaranja klimatske konferencije COP24 2. prosinca u Poljskoj.

Francuski čelnik Emmanuel Macron svakako neće uspjeti pridobiti Donalda Trampa koji je izašao iz Pariškog sporazuma i svakodnevno odbacuje ideju da čovjek utječe na klimatske promjene. U ponedjeljak je čak ignorirao projekcije istraživanja što ga naručio američki Kongresa koje su pokazale da će klimatske promjene američko gospodarstvo koštati milijarde dolara riječima.  “Ne vjerujem u to”, hladno je ogovorio Tramp.

Ponovni susret Macrona i Trampa trebao bi biti zanimljiv i zbog nedavne objave američkog čelnika na Twitteru u kojoj se rugao niskoj popularnosti francuskog predsjednika u anketama.

Nafta

Još jedna od delikatnih tema bit će nafta. Saudijska Arabija i Rusija, energetski divovi, mogli bi doći u iskušenje da smanje svoju prozivodnju kako bi zaustavili pad cijene nafte.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, povratnik na međunarodnu scenu nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, tom bi odlukom mogao razljutiti Trampa, velikog zagovornika jeftine nafte.

Dvojica čelnika neće imati službeni susret, no Trampova pratnja ne isključuje “neformalan sastanak”.

Uslijed svih tih tenzija, summit bi trebao ipak imati i jedno simboličko pomirenje – 36 godina nakon Falklandskog rata 1982., Theresa May će postati prva britanska čelnica koja će posjetiti Argentinu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj