UNUK EDVARDA KARDELJA! Ko je europarlamentarac čiji je amandman o genocidu u Srebrenici jučer usvojen u EP-u?

Zastupnici Evropskog parlamenta u okviru rasprave o Izvještaju o napretku Srbije danas su usvojili amandman slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa, kojim se Srbiji kao temeljni korak za pristupanje EU postavlja i pitanje priznanja genocid u Sebrenici, odnosno hašku presudu u ovom slučaju.

-Parlament žali zbog ponavljanog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpskih zvaničnika (nedavno Ana Brnabić, premijerka Srbije, op. a.); podsjeća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU – navedeno je u amandmanu Igora Šoltesa, slovenskog europarlamentarca iz grupe Zelenih.

Amandman slovenačkog zastupnika izglasan je sa 503 glasa “za”, 85 protiv i 47 suzdržanih.

Slovenac Igor Šoltes inače je osnivač stranke “Verujem” sa kojom je ušao u Evropski parlament, gdje je izabran i za izvjestioca za Kosovo. Prilike u ovoj zemlji mu nni do tada nisu bile nepoznanica, s obzirom na to da je već radio kao savjetnik Svjetske banke za Kosovo.

Sudeći prema pisanju srbijanskih medija upravo zbog svojih stavova spram pitanja nezavisnosti Kosova, Šoltes u Srbiji i nije baš omiljena osoba.

‘Porodična tradicija cjepkanja Srbije’

Mediji u Srbiji su i danas burno reagirali na njegov prijedlog amandmana, odnosno na odluku Evropskog parlamenta u vezi sa zahtjevom koji se postavlja pred srbijanske vlasti.

“Sramna odluka Evropskog parlamenta i Igora Šoltesa”, “Šoltesov amandman – mrlja na pozitivnu ocjenu o Srbiji” samo su neki od naslova koji su se mogli danas pročitati na pojedinim srbijanskim portalima.

Zanimljivo je da je Šoltes, 53-godišnji advokat iz Ljubljane, zapravo unuk poznatog slovenačkog i jugoslovenskog komuniste Edvarda Kardelja, koji je dugo vremena smatran za drugog čovjeka Jugoslavije i nasljednika maršala Tita.

Potezi ovog slovenskog političara kroz izjave srbijanskih parlamentaraca i općenito u srbijanskoj javnosti često su predstavljani kao “mržnja prema Srbiji”. Pojedini su išli do te mjere, poput zastupnika u Skupštini Srbije, Milovana Drecuma, da su čak Šoltesa optuživali da priželjkuje “daljnje rascjepkavanje Srbije”, a sve to jer “nastavlja porodičnu tradiciju kao unuk Edvarda Kardelja”.

Ipak, činjenicu da je Slovenac zadužen za Kosovo mnogi u Prištini vide kao prednost, jer je Slovenija prva priznala kosovsku nezavisnost od bivših jugoslovenskih republika. S druge strane, poslije niza kritika koje je Priština iznijela na račun EU, dolazak Šoltesa albanski lideri shvataju kao znak dobre volje Brisela, jer je došao čovek koji, po njima, najbolje razumije “stradanja Albanaca pod Srbijom” pisali su kosovski mediji.

Nakon usvajanja Šoltesovog amandmana u Evropskom parlamentu, oglasio se i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj