PREMINUO GEORGE BUSH STARIJI: Bivši predsjednik SAD-a, ratni veteran, naftni magnat, direktor CIA-e…

Bivši američki predsjednik George H. W. Bush, koji je predsjedao za vrijeme završetka Hladnog rata i porazio iračku vojsku Saddama Husseina, umro je u petak u 94. godini, potvrdio je glasnogovornik obitelji. Bush je bio 41. predsjednik SAD-a i živio je dulje od bilo kojeg od njegovih prethodnika, navodi Reuters.

Na početku njegova predsjedničkog mandata, od 1989. do 1993. godine, došlo je do pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a. Bio je predsjednik kad je protiv Iraka pokrenuta vojna akcija Pustinjska oluja u Zaljevu.

Agencija AP navodi kako mu je popularnost bila na vrhuncu upravo u vrijeme Zaljevskog rata. No, uslijedile su kritike zbog zapostavljanja pitanja iz unutarnje politike i poraz na izborima 1992. godine, kada je predsjednik postao Bill Clinton.

Ratni veteran, naftni magnat, direktor CIA

Bio je član Republikanske stranke, a prije nego što je postao predsjednik SAD-a, bio je, među ostalim, potpredsjednik za dva mandata predsjednika Ronalda Reagana od 1981. do 1989. godine, američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima i direktor središnje obavještajne agencije CIA.

Prije nego što se počeo baviti politikom, bio je naftni magnat te sudionik Drugog svjetskog rata u zrakoplovnim postrojbama. Njegov sin George W. Bush bio je 43. predsjednik SAD-a. Supruga Barbara umrla je prije osam mjeseci.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj