MOSKVA TVRDI DA SE RADI O PREDIZBORNOJ KAMPANJI: Porošenko ‘diže’ rezerviste

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko saopćio je u ponedjeljak da će vojni rezervisti u ovoj zemlji biti pozvani na obuku, u sklopu nedavno proglašenog ratnog stanja, i da će neke vojne jedinice biti raspoređene u skladu s jačanjem odbrane zemlje, javlja Associated Press. 

Istovremeno, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u Moskvi da je Porošenkova tvrdnja da Rusija planira graditi “koridor” od Donbasa do Krima apsurdna i da je je to još jedan pokušaj da se pojačaju tenzije između dvije zemlje.

Peskov je to rekao u komentaru o Porošenkovoj izjavi da Moskva planira “prigrabiti” Marijupolj i Berdijansk.

‘Rusija nikada ništa nije prigrabila’

“Nažalost, jasno je da će se takvi pokušaji pogoršanja tenzija nastaviti kako se bliže predsjednički izbori u Ukrajini”, kazao je Peskov, koji je istakao da “Rusija nikada ništa nije prigrabila, niti je uspostavila bilo kakve koridore, te da su tvrdnje o tome apsolutno neosnovane”.

Odnosi između Ukrajine i Rusije još više su zategnuti nakon incidenta koji se dogodio 25. novembra, kada je Rusija otvorila vatru i zaplijenila tri ukrajinska vojna broda, a njihovu posadu uhapsila, pod optužbama da su povrijedili ruske državne granice.

Nakon toga, Porošenko je uveo ratno stanje na 30 dana u 10 ukrajinskih regiona, koje smatra najpodložnijim eventualnom ruskom napadu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj