ROBOTI U DUBINAMA JUŽNOG KINESKOG MORA! Kina stvara prvu ‘koloniju vještačke inteligencije’ 11 kilometara ispod površine mora

Sistemi vještačke inteligencije uskoro bi mogli da se nađu i na mjestu koje ljudi neće rado posjećivati, budući da kineski naučnici planiraju izgradnju baze u dubinama Južnog kineskog mora, a kojom bi upravljali roboti, te AI sistemi.

Prva na svijetu: AI kolonija u dubinama Južnog kineskog mora

Baza bi mogla da bude prva „kolonija vještačke inteligencije“ na svijetu, a lokacija bi trebalo da se nađe na oko 11 kilometara ispod površine mora. Zamišljeno je da na bazi postoje dokovi kao u svemirskim stanicama, sa kojih bi robotske podmornice kretale u istraživačke misije.

Ovakve aktivnosti bi bile više nego korisne, budući da voda pokriva oko 70% Zemljine površine, a od toga je istraženo tek 1%, najviše zbog toga što čovjek sve do sada nije imao adekvatnu opremu koja bi mu pomogla da se nosi sa teškim uslovima na velikim dubinama.

Upoznavanje sa stvarima koje se dešavaju na velikim dubinama su od velikog značaja, te mogu da pomognu u razumijevanju klimatskih promjena, otkrivanju novih životinjskih i biljnih vrsta, čak i u pronalaženju novih lekova. U tome bi značajno mogla da pomogne i nova AI kolonija, čija će izgradnja koštati oko 160 miliona dolara, da bi se ta investicija, kako tvrde naučnici, na kraju višestruko isplatila.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj