VIDEO: Pogledajte kako je Erdogan prošao pored princa Muhameda bin Selmana

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman ostao je u petak po strani na službenoj fotografiji svjetskih vođa i ostalih uglednika na samitu G20 u Buenos Airesu, stojeći na rubu grupe.

Prisutnost princa prijestolonasljednika Muhameda na međunarodnom samitu za mnoge je sporna nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Posebnu pažnju medija privuklo je ponašanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana koji je potpuno ignorisao prisustvo saudijskog princa Selmana.

Predsjednik Erdogan izjavio je na samitu u Argentini da ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija nije samo pitanje Turske nego cijelog svijeta.

“Nemoguće je da islamski svijet ili svjetska javnost budu zadovoljni bez otkrivanja svih onih koji su odgovorni, koji su naredili i izvršili brutalno ubistvo Khashoggija”, rekao je turski predsjednik.

Prema njegovim riječima, slučaj Khashoggi Turska nikada nije gledala kao političko pitanje.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

 

Komentiraj