NEKOLIKO DANA PRIJE SASTANKA ORGANIZACIJE: Katar objavio da se povlači iz OPEC-a

Katar će se povući iz Organizacije zemalja izvoznica nafte – OPEC, organizacije 15 zemalja koje vade i izvoze naftu. Tih 15 zemalja su zaslužne za gotovo polovinu ukupne svjetske proizvodnje nafte.

Ovu najavu je dao katarski ministar energetike Saad Sherida al-Kaab, a potvrdio je Qatar Petroleum, državna naftna kompanija.

U obraćanju na konferenciji za novinare u Dohi, Al-Kaabi je kazao da “povlačenje odražava želju Katara da se fokusira na planove za razvoj i proširenje proizvodnje svog prirodnog plina sa 77 miliona tona godišnje na 110 miliona tona u narednim godinama”.

“Katar je vrijedno radio proteklih nekoliko godina da razvija buduću strategiju zasnovanu na rastu i širenju kada se radi o aktivnostima i na domaćem tlu i u inostranstvu”.

“Postizanje naše ambiciozne strategije rasta će bez sumnje zahtijevati fokusirane napore, posvećenost i odlučnost da zadržimo i ojačamo poziciju Katara kao vodećeg proizvođača prirodnog plina”.

Do ove objave je došlo nekoliko dana uoči održavanja sastanka OPEC-a 6. decembra.

Al-Kaabi je kazao da je Katar odlučio da se ove kalendarske godine povuče, kako ne bi bio zemlja članica OPEC-a u 2019.

Katar je vodeći svjetski proizvođač ukapljenog prirodnog plina (LNG), a ta zemlja proizvodi gotovo 30 posto svjetske opskrbe.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj