MAKEDONSKO SOBRANJE USVOJILO USTAVNE AMANDMANE: Među njima i onaj o promjeni imena u Republiku Sjevernu Makedoniju

Makedonsko Sobranje usvojilo je sinoć četiri nacrta ustavnih amandmana, među kojima i onaj o promjeni imena u Republiku Sjevernu Makedoniju.,

Usvojen je nacrt prvog ustavnog amandmana, koji se tiče izmjene riječi “Republika Makedonija” sa riječima “Republika Sjeverna Makedonija” i izmjene riječi “Makedonija” sa riječju “Sjeverna Makedonija”, prenosi MIA.

Nacrt drugog amandmana uvodi izmjene riječi “odluke Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) u “Proklamaciju prve skupštine ASNOM-a”.

Makedonsko Sobranje usvojilo je i nacrt četvrtog ustavnog amandmana o emigrantima.

“Republika će štititi prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inostranstvu i poboljšavati njihove veze sa domovinom bez miješanja u suverena prava drugih država i njihovih unutrašnjih poslova”, glasi usvojeni nacrt amandmana.

MIA navodi da je usvajanje nacrta četvrtog ustavnog amandmana dio procesa izmjene makedonskog Ustava, koje diktira Prespanski sporazum, postignut sa Grčkom, a o novom imenu Makedonije.

Ranije jučer, Sobranje je usvojilo i nacrt trećeg amandmana, koji kaže da će “Republika poštovati suverenost, teritorijalni integritet i nezavisnost susjednih zemalja”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj