MOSKVA SVE NEGIRA! Alijansa zvanično optužila Rusiju za kršenje Sporazuma o projektilima srednjeg dometa

NATO je danas zvanično optužio Rusiju za kršenje Sporazuma o projektilima srednjeg dometa /INF/ i podržao kritike Vašingtona usmjerene ka Moskvi.

U saopštenju ministara spoljnih poslova članica Alijanse navodi se da je zaključeno da je Rusija razvijala i raspoređivala raketni sistem “9M728”, što predstavlja kršenje Sporazuma potpisanog 1987. godine.

“Odlučno podržavamo saznanja SAD da je Rusija prekršila svoje obaveze iz Sporazuma”, ističe se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ranije danas da će ministri spoljnih poslova zemalja Alijanse tokom dvodnevnog sastanka danas i sutra razgovarati o Rusiji, Ukrajini, zapadnom Balkanu, sjevernoj Africi i Bliskom istoku.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da njezina zemlja strogo poštuje odredbe iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF), dodajući da to vrlo dobro znaju i Sjedinjene Američke Države.

Nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo u Bruxellesu izjavio kako je SAD Rusiji dao rok od 60 dana da ispuni svoje obveze prema Sporazumu o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), ruska strana je poručila da se oni pridržavaju spomenutog sporazuma i da nemaju problema u vezi s tim pitanjem, prenosi Anadolija.

“Moskva se strogo pridržava odredbi iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF), a to znaju i Sjedinjene Američke Države”, rekla je Zaharova.

Pompeo: 60 dana za ispunjavanje obaveza

Pompeo je na konferenciji za medije u Bruxellesu nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a izjavio i da je Rusija razvila veliki broj raketa srednjeg dometa SSC-8 te time prekršila Sporazum INF.

Dodao je da SAD Rusiji daje rok od 60 dana da ispuni svoje obveze prema Sporazumu o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), napominjući da su svi saveznici NATO-a jedinstveni u vezi s ovim pitanjem.

Istaknuo je da u ovih 60 dana SAD u okviru sporazuma neće proizvesti nikakav raketni sustav niti će ga testirati i instalirati.

Upozorio je da će nakon tih 60 dana stupiti šestmjesečno razdoblje upozorenja o napuštanju Sporazuma, optužujući ruske vlasti da djeluju nezakonito.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj