NAKON NAJAVA O MOGUĆEM ULASKU AMERIČKIH BRODOVA U CRNO MORE! Švitkin: ‘Zaista ne bih volio da naše podmornice isplivaju uz obalu SAD-a’

Rusija će na odgovarajući način uzvratiti na moguću pojavu američkih ratnih brodova u Crnom moru, poručio je danas zamjenik predsjednika Odbora za obranu ruske Dume Jurij Švitkin komentirajući navode da je SAD započeo s pripremama za slanje brodova na to područje.

SAD reagira na dramu u Azovskom moru

CNN doznaje da su se Amerikanci na ovaj potez odlučili uslijed napetosti koje između Rusije i Ukrajine posljednjih tjedana vladaju zbog incidenta u Azovskom moru.

“Bez obzira na to odakle dolazi agresija ili provokativne akcije, iz Ukrajine ili iz Amerike, to nama nije bitno. Za nas je državna granica nedodirljiva. Odgovorit ćemo na adekvatan način. Zaista ne bih volio da naše podmornice isplivaju na obali Amerike”, rekao je Švitkin.

Provokativan potez

Napetosti između Moskve i Washingtona izazvao je i prolazak američkog razarača McCampbella pored baze ruske Pacifičke flote.

“Ovdje se nije radilo o teritorijalnim vodama naše zemlje. Ali, u svakom slučaju, ovaj potez ima provokativan i demonstrativan karakter i ni na koji način ne uljepšava Trumpa i američku politiku”, jasan je Švitkin.

SAD obavila izvanredan let preko Ukrajine

Američka vojska objavila je u četvrtak da je izvela “izvanredni” let preko Ukrajine u sklopu Sporazuma o otvorenom nebu kako bi potvrdila svoju predanost toj zemlji nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska ratna broda kod Krima, dok je ukrajinski parlament u međuvremenu simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i suradnji s Rusijom.

“Ruski napad na ukrajinske ratne brodove u Crnom moru kod Kerčkog prolaza koji nije bio isprovociran opasna je eskalacija u nizu sve više provokativnih i prijetećih aktivnosti”, priopćio je Pentagon.

“Sjedinjene Države žele bolje odnose s Rusijom, ali to se ne može dogoditi dok se njezine nezakonite i destabilizirajuće djelovanje nastavlja u Ukrajini i drugdje.”

Ukrajina prekinula sporazum o prijateljstvu i suradnji s Rusijom

U međuvremenu, ukrajinski parlament u četvrtak je simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i suradnji s Rusijom, nakon više od četiri godine krize i otvorenog vojnog sukoba kod Kerčkog prolaza, javlja France Presse.

Odluka će stupiti na snagu u travnju iduće godine, a podržalo ju je 277 zastupnika, dok je minimalno bilo potrebno 226.

Sporazum je stupio na snagu u travnju 1999. i svakih deset godina trebao bi se automatski produljiti. Ukrajina to sada neće učiniti.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj