NJEGOV IZASLANIK PROŠLE SEDMICE BORAVIO U MOSKVI: Gadafijev sin traži podršku od Putina za rješenje libijske krize

Sin nekadašnjeg libijskog vođe Muamera Gadafija Saif el Islam Gadafi pozvao je Rusiju da podrži plan za razrješenje libijskog pitanja, izvestila je danas TV Al Arabija. Tass prenosi da je televizija objavila izveštaj pozivajući se na navode izaslanika Saif el Islama koji je prošle nedjelje posjetio Rusiju predvodeći delegaciju iz Libije.

Agencija napominje da u Libiji trenutno postoje dvije vlade. Vlada Nacionalnog jedinstva (GNA) na čijem čelu je Fajel al Saraj i čije sedište je u Tripoliju, a kabinet druge vlade nalazi se na istoku zemlje i užživa podršku Nacionalne Armije Libije koju predvodi general maršal Halifa Haftar.

Te dvije strane do sada nisu uspjele da postignu politički dogovor za razrješenje krize, navodi agencija.

Članovi libijske delegacije održali su sastanke sa ruskim zvaničnicima među kojima sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovim i razgovarali o situaciji u Libiji i načinima za razrješenje krize i razjašnjenje pozicije Saif el Islama.

Prema riječima njegovog izaslanika, sin bivšeg lidera Libije vjeruje da su za prevazilaženje krize neophodni dijalog o nacionalnom pomirenju koji uključuje sve zaraćene strane i transparentni izbori.

Saif el Islam Gadafi nije se pojavio u javnosti otkako je pušten iz zatvora u junu 2017. godine, napominje agencija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj