PACOLI PONUDIO RJEŠENJE: Sjever Kosova kao velika privredna zona, gdje će dio teritorije pripadati Srbiji, a dio Kosovu, a da njome upravlja neko treći!

Ministar spoljnih poslova Kosova Behđet Pacoli kaže da je Kosovo spremno da povuče stoprocentne tarife za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine samo ako budu sprovedeni svi potpisani sporazumi i ako između Beograda i Prištine postoji “stoprocentni reciprocitet”.

Slikovni rezultat za pacoli globalcir.com

On je za Dojče Vele  rekao da lično ne vidi šanse za rješenje kosovskog pitanja, ali da vjeruje u ekonomsko rješenje, što je interes “obiju strana”.

“Šta bi to bilo? To govorim još od 2007, da sjever Kosova treba da bude velika privredna zona, gdje će dio teritorije pripadati Srbiji, a dio Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rješenje. Ali, možda je za takve ideje još prerano”, precizirao je Pacoli.

‘Kosovo ima svoj ponos’

Rekao je da povećanje tarifa na 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine “mora da ostane na snazi” uprkos osudama SAD-a, Njemačke i drugih zapadnih zemalja.

“Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli. Pametno bi bilo od Srba da razumiju da je nezavisnost Kosova realnost od 17. februara 2008. To ne može da se poništi.”

Smatra da se već vidi “koliko su ove takse bolne za Srbiju”.

“Zato vjerujem da će i oni shvatiti da nam ne ostaje ništa drugo nego da sjednemo za sto kao ravnopravni sagovornici, kao dvije nezavisne države, i pričamo o budućnosti”, dodao je Pacoli.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj