MACRON SE OBRATIO NACIJI: Preuzimam svoj dio odgovornosti, ali nikakav bijes ne može opravdati napade na policiju!

Nakon četiri vikenda nasilnih prosvjeda ‘žutih prsluka’ u francuskim gradovima, naciji se obratio i predsjednik Francuske, Emmanuel Macron.

‘Žuti prsluci’, pokret je prosvjednika koji je ovaj vikend četvrti put za redom na ulice francuskih gradova izveo stotine tisuća ljudi. Prosvjedovalo se zbog cijena nafte, ali i sve viših troškova života. No, iako su prosvjedi započeli kao mirno okupljanje, uskoro je ulicama zavladalo nasilje, a policija se součila s optužbama za prekomjernu upotrebu u sile.

Međutim, sami organizatori prvih protesta su naglasili kako su među prosvjednike bili ubačeni ‘strani elementi’ koji su pravili nerede.

Budući da se cijela situacija rasplamsala nakon Macronovih najava o konačnom formiranju evropske vojske i zamjerki Trampu izrečenih na stogodišnjici okončanja Prvog svjetskog rata, mnogi analitičari su proteste povezali sa Trampovim odgovorom Macronu. Sa druge strane pojedini francuski mediji pišu o ‘ruskoj vezi’ sa prosvjednicima.

DOK TRAMP LIKUJE NAD PROTESTIMA U FRANCUSKOJ! Francuske obavještajne službe i Vlada upozoravaju da se ne radi o demonstrantima: Pokret “žuti prsluci” će u subotu pokušati izvesti državni udar!

Nema opravdanja za nasilje

Bilo kako bilo, o svemu se konačno oglasio i francuski predsjednik Emmanuel Macron, kazavši da je bijes prosvjednika ‘dubok i u mnogome opravdan’. Međutim, kazao je da nikakav bijes ne može opravdati napade na policiju.

Kako bi smirio situaciju Macron je građanima obećao povećanje minimalne plaće, i to po 100 eura mjesečno počevši od početka 2019.

Uz to, ipak neće doći do najavljenog povećanja poreza za one umirovljenike s najmanjim mirovinama, a poslodavci je Macron zamolio da krajem godine isplate zaposlenicima bonuse koji neće biti oporezovani.

‘Mnogi građani nisu bili zadovoljni svojim životnim uvjetima i imali su osjećaj da ih nitko ne sluša’, kazao je Macron u obraćanju francuskim građanima.

OSTAVITE FRANCUSKU NA MIRU! Le Drian poslao jasnu poruku Trampu!

Preuzimam svoj dio odgovornosti

‘Preuzimam svoj dio odgovornosti, možda sam ostavio dojam da imam druge brige i prioritete. Svjestan sam da sam neke povrijedio sa svojim riječima’, poručio je Macron. ‘Moja jedina briga ste vi, moja jedina bitka je Francuska’, zaključio je Macron.

Macron se uoči obraćanja sastao i sa predstavnicima sindikata, poslodavaca, lokalnim dužnosnicima, ali i predsjednicima oba doma francuskog parlamenta. Iako je posegnuo za nekim mjerama koje bi život Francuza trebale učiniti lakšim, Macron ipak nije vratio ‘poraz na bogate’, zbog kojeg su neki i izašli na ulice.

‘Povratak poreza bi nas oslabio’, rekao je Macron u obraćanju.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj