PRIŠTINSKI MEDIJI SE POHVALILI: Stigla američka oklopna vozila za vojsku Kosova

Viskokomobilna višenamjenska vojna vozila stigla su iz SAD na Kosovo i očekuje se da će biti na raspolaganju Oružanim snagama Kosova, objavila je danas RTK2.

Kako se navodi, na Kosovo su stigla 24 blindirana oklopna vozila “Hummve”. Prištinska televizija podsjeća da je u julu ove godine Vlada Kosova potpisala ugovor o kupovini 51 vozila.

Ceremonija prijema održana je u prostorijama kasarne Sigurnosnih snaga Kosova i na njoj su učestvovali visoki lokalni i zvaničnici američke ambasade.

Sjednica skupštine Kosova na čijem će dnevnom redu biti formiranje vojske Kosova zakazana je za 14. decembar, navodi RTK2 i dodaje da uoči te sjednice predsjednik skupštine Kadri Veseli boravi u posjeti SAD.

Vučić imao tačne podatke o Haradinajevim mjerama?

Predsjednik Aleksandar Vučić imao je tačne podatke kada je izjavio da će prištinske vlasti pokušati da uvedu još tri mjere protiv Srbije, piše “Gazeta ekspres”.

Taj prištinski portal, pozivajući se na neimanovane izvore iz kosovskih institucija, navodi da se prva mjera vlade u Prištini odnosi na vozila sa srpskim registarskim tablicama, druga na robu starnih kompanija proizvedenu u Srbiji i treća o nepriznavanju dokumenata.

Prva mjera, navodi izvor “Gazete”, bila bi navodno uspostavljenje “reciprociteta” kada se radi o motornim vozilima, pošto bi vlasnici onih sa srpskim registarskim tablicama, kada budu na Kosovu i Metohiji, bili prinuđeni da stave privremene tablice.

Druga mjera, odnosila bi se na robu, prema istim izvorima, značila bi zabranu ulaska robe stranih kompanija, proizvedenu u Srbiji, koje do sada nisu plaćale carinu od 100 odsto.

“Neki od glavnih brendova su nas obavijestili da na Kosovo neće biti isporučena roba iz fabrika u Srbiji, a da će iste proizvode dopremiti iz fabrika u Makedoniji, Mađarskoj i drugim zemljama EU”, kaže isti izvor.

Kako se dodaje, treća mjera bila bi odluka prištinske vlade da ne priznaje srpska dokumenta koja se odnose na kvalitet proizvoda i slično.

“Gazeta ekspres” navodi da je Avni Arifi, savjetnik premijera Haradinaja, odbio da potvrdi ove mjere, ali je rekao da vlada “ima strategiju da se suprotstave Srbiji”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj