BLOKIRANA ZGRADA EVROPSKOG PARLAMENTA! Pucnjava u Strasbourgu, ubijene četiri osobe, napadač u bjekstvu

U pucnjavi u Strasbourgu u utorak navečer u blizini božićnog sajma ubijene su četiri osobe, a nekoliko ih je ranjeno, objavila je policija, dodavši da je napadač u bjekstvu.

Tužilaštvo je saopćilo da je otvorena istraga, kako bi se utvrdilo da li se radi o terorističkom napadu.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Christophe Castaner rekao je da je napadač poznat sigurnosnim službama, dok su lokalni zvaničnici rekli da je ranije bio označen kao prijetnja.

Francuski mediji prenijeli su da se više pucnjeva začulo u centru grada, u blizini božićnog sajma, koji svake godine privlači milione turista te Trga Kleber nešto prije 20:00 sati i da je nakon toga nastao metež na ulici.

Vojnik navodno odgovorio na vatru

Jedan vojnik je, navodno, otvorio vatru kao odgovor na pucnje, a na licu mjestu su policijske snage.

Policija je evakuirala centar grada, a osobe koje su se našle na licu mjesta u trenutku kada su pucnji ispaljeni sklonjene su u okolne barove.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je “ozbiljan incident” u gradu i pozvalo stanovnike da ostanu u kućama.

“Čuli su se pucnji i ljudi su trčali na sve strane”, rekao je lokalni trgovac televiziji BFM i dodao da je pucnjava trajala desetak minuta.

Zgrada EP-a blokirana

Izvor iz Evropskog parlamenta izjavio je agenciji Hina da su među ubijenima dvojica policajaca i jedan posjetitelj EP-a, koji se zatekao na mjestu napada.

I predsjednik EP-a Antonio Tajani govorio je italijanskim novinarima o “više mrtvih”.

Iako nije u neposrednoj blizini mjesta napada, zgrada EP-a je blokirana, kao objekat od posebnog značaja.

Osobe koje su se zatekle u zgradi – zastupnici, službenici i posjetitelji – ne mogu je napustiti.

Francuski ministar za ekologiju Francois de Rugy je napisao na Twitteru: “Solidarnost i podrška građanima Strasbourga, kao i podrška našim snagama sigurnosti. Ujedinjeni smo i odlučni u zaštiti francuskih građana.”

Indikativno je kako se večerašnja pucnjava desila nekoliko sati nakon što je EP usvojio uredbu o slobodnom kretanju vojske i vojne opreme unutar članica Unije, što se smatra krupnim korakom u procesu stvaranja EU armije.

KRUPAN KORAK U PROCESU STVARANJA EU VOJSKE: Usvajanjem ‘vojnog Schengena’ uklanjanju se administrativne, pravne i regulatorne prepreke za kretanje vojske i vojne opreme unutar unije

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj