IZNENADNA POSJETA! May u Berlinu na sastanku sa Merkel

Britanska premijerka Theresa May sastat će se u utorak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a središnja tema razgovora biti će zabrinutost britanskih zastupnika oko njena sporazuma s Evropskom unijom o izlasku Britanije iz članstva, objavio je u ponedjeljak navečer ured britanske premijerke.

May će se sastati s drugim evropskim čelnicima kako bi dobila dodatna jamstva oko Brexita i time ublažila zabrinutost u britanskom parlamentu zbog sporazuma kojeg je postigla s Evropskom unijom, nakon što je iznenada odustala od stavljanja tog sporazuma na glasanje u parlamentu.

Britanska premijerka Theresa May iznenadno je odlučila u ponedjeljak da odgodi parlamentarno glasanje o njenom sporazumu o Brexitu, ostavljajući britanski plan napuštanja EU u zraku, uoči glasanja i nakon ponovljenih upozorenja poslanika da je suočena s rasulom.

Iako nije bilo zvanične objave, odluka da se odgodi glasanje zakazano za utorak već je javljena u široj javnosti i nije demantovana. Dva izvora izjavila su političkoj urednici BBC-ja Lauri Kuenssberg da je glasanje odgođeno. Novinar Financial Timesa blizak vladi potvrdio je odgodu.

 

Glasanje u sporazumu Brexit prije 21. januara

Parlament Velike Britanije glasaće prije 21. januara o sporazumu u “Brexitu” koji je premijer Tereza Mej sklopila sa EU, rekao je danas portparol Mejove.

Ona je juče odgodila za danas zakazano glasanje u Parlamentu i objavila da će zatražiti dodatne konsultacije sa EU da bi osigurala podršku britanskih poslanika.

Portparol je rekao da ona pokušava da prevaziđe ovaj zastoj što je prije moguće i da želi da dobije neophodna uvjeravanja od lidera EU prije 21. januara.

Ovaj izvor rekao je da je Mejova imala produktivan sastanak sa holandskim premijerom Markom Ruteom, što je njena prva stanica na turneji po evropskim glavnim gradovima. Mejova će sutra održati sastanak sa članovima svog kabineta.

 

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj