KOALICIONI ‘PARTNERI’ KAO ‘ROGOVI U VREĆI’: DF osuo paljbu po Našoj stranci i SBB-u?

Politička akademija Demokratske fronte oglasila se saopćenjem u kojem se osuđuje legitimiranje diplomatske agresije Republike Hrvatske nad Bosnom i Hercegovinom, od strane otuđenog i odnarođenog dijela akademske zajednice u BiH, kroz pretpostavljanje rasističkih izmjena Izbornog zakona o nejednakoj vrijednosti glasa onome što piše u Ustavu BiH.

Demokratska fronta nije precizno adresirala o kojim otuđenim dijelovima akademske zajednice je riječ, ali krugovi bliski ovoj stranci sugerišu da se radi o akademskim eksponentima SBB-a i Naše stranke, koji stoje na stajalištima da je Komšićev izbor nametanje predstavnika Hrvatima.

Najagilniji član akademske zajednice iz SBB-a koji je promovisao tu politiku jeste Adis Arapović, koji na stranicama Večernjeg lista iznio tvrdnju: «Protiv toga sam da Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike».

Adisa Omerbegović-Arapović i Adis Arapović su glavne figure, koje u ime SBB-a, učestvuju u pregovorima sa Bh. blokom (SDP-NS-DF) u pregovorima o formiranju nove vlasti.

Pored akademskog klana Arapović u DF-ovoj osudi «odnarođenih dijelova akademske zajednice» targetirani su i akademski krugovi Naše stranke koji su na striktnoj liniji protiv Komšićevog legitimiteta.

Ključna ideološka figura u Našoj stranci koja je forsirala stav da je izbor Komšića nametanje predstavnika Hrvatima jeste Ivan Barbalić, šef izbornog štaba Boriše Falatara, koji je nedavno promoviran na poziciju političkog direktora NS, i jedan od utemeljitelja akademske organizacije ACIPS.

Iz Barbalićeve ideološke kuhinje je plasirana teza koju je Falatar iznio na HRT-u a po kojoj su iz Naše stranke Komšićev izbor odredili kao proizvod ratnohuškačke kampanje kao i da je taj izbor trajno narušio odnose između Bošnjaka i Hrvata.

Druga važna akademska figura na koju je ciljao DF u svom agresivnom saopćenju jeste prof. dr. Nasiha Pozder, koja je kao međunarodni sekretar Naše stranke, napisala pismo protiv Komšića i uputila ga ALDE grupaciji u Evropskom parlamentu.

Dr. Pozder je u tom pismu iznijela tvrdnju da «Demokratska fronta nije liberalna stranka i da kampanja Željka Komšića sadrži aluzije nacionalističke propagande koja budi strah u glasačima».

DF-ov napad na «oportunističke tendencije» odnarođenih i otuđenih akademskih politika SBB-a i Naše stranke, ukazuje na ozbiljne političke potrese u novoformiranoj koaliciji Bh. blok – SBB, čija politička i ideološka heterogenost ukazuje na njenu neodrživost.

Postavlja se i pitanje odgovornosti samog DF-a i Željka Komšića, koji je u trenucima dok traju kontinuirani napadi na državu BiH, iz susjedstva kako iz Zagreba tako i Beograda, pristao na proces uništavanja bosanskog patriotskog jedinstva i infiltraciju antidržavnih politika u vlastite redove.

 

 (Global CIR/Bportal.ba)

Komentiraj