NEMA PRODAJE AVIONA BEZ AMERIČKE DOZVOLE! Procurio dokument koji je potpisala Hrvatska sa Izraelom

Raspetljavanje situacije u kojoj je došlo do zastoja i blokade u potpisivanju ugovora između Hrvatske i Izraela o nabavi eskadrile borbenih aviona F-16 Barak čini se čeka novi dogovor između Sjedinjenih Država i Izraela, a on bi se na najvišoj razini, kako piše Večernji list, trebao održati sada u petak 14. prosinca.

U međuvremenu u našem Ministarstvu obrane kažu da se u ime izraelske vlade o nastaloj situaciji očitovao SIBAT, državna agencija koja u sastavu ministarstva obrane provodi sve operacije vezane uz izvoz i prodaju izraelskog naoružanja u svijetu. Hrvatskoj strani poručili su da prodaja zrakoplova zahtijeva dopuštenje američke vlade te da s njima provode konstruktivan dijalog na tu temu.

Četiri stavke ključnog dokumenta

Hrvatska, koja je u ovom slučaju ispala izigrana strana, naime, još je prije godinu dana (siječanj 2018.) potpisala kratki dokument koji joj je zrakoplove jamčio, a on sadržava četiri stavke i njime je izraelska strana po tom pitanju preuzela odgovornost.

U dokumentu je navedeno da je isporuka aviona s NATO-ovom kompatibilnom opremom sastavni dio sveukupne ponude Izraela i da “neće biti nikakvih dodatnih troškova za RH”. Nadalje, za tzv. SLEP (Service Life Extention Program) kojim se produljuju životni resursi zrakoplova namijenjenih Hrvatskoj odgovoran je Izrael.

Navedeno je i da će se tim programom provesti spomenuta aktivnost, dakle nadogradnja zrakoplova, sukladno dokumentaciji proizvođača i koristeći originalnu opremu i dijelove te će se to učiniti u punoj koordinaciji s proizvođačem originalnih dijelova, piše Večernji list. Izraelci su se tom točkom ugovora obvezali da će i SLEP program izravno dogovoriti sa svojim dugogodišnjim partnerom u SAD-u, proizvođačem zrakoplova Lockheed Martinom. Izraelska strana potpisala je i da preuzima odgovornost za dobivanje TPT-a (Third Party Transfer) od Sjedinjenih Američkih Država.

 

(Global CIR/Večernji)

Komentiraj