VIDEO: Počinje prodaja hrane koju su proizveli roboti-farmeri

Britanski lanac supermarketa Waitrose najavio je da će krajem 2019. početi sa prodajom namirnica koju su proizveli roboti-farmeri, što je još jedan korak naprijed u automatizaciji uzgajanja, distribucije, te prodaje hrane.

Počinje prodaja hrane koju su proizveli roboti

Naime, autonomni roboti će se koristiti za analiziranje, sijanje, te uzgajanje usjeva na farmama u Stockbridgeu u Hampshireu, te će tokom trogodišnjeg probnog perioda roboti Tom, Dick i Harry biti zaduženi za uzgajanje usjeva od kojih će se praviti brašno i hljeb koji će se prodavati u Waitrose radnjama.

Robote je razvila Small Robot Company, a obučavaju se tako što skeniraju i analiziraju na hiljade fotografija njiva za koje će biti zaduženi. Poznavanje fotografija će im omogućiti da tačno odvoje korov od usjeva, te da sjeme postavljaju na najbolja moguća mjesta.

Očekuje se da će nova tehnologija uticati na smanjivanje troškova proizvodnje, ali i na bolje prinose, budući da vještačka inteligencija i GPS sistem omogućavaju da se ocijene najbolji uslovi za rast i sazrijevanje usjeva. Roboti bi sa radom trebalo da počnu u februaru 2019. godine.,

(Global CIR/NN)

Komentiraj