ZBOG AFERE ‘SMS’: Savjetnik hrvatske predsjednice za odbranu i nacionalnu bezbjednost Vlado Galić podnio ostavku

Savjetnik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za odbranu i nacionalnu bezbjednost Vlado Galić podnio je ostavku, javlja Hina.

Slikovni rezultat za Vlado Galić

Kako je naveo, ostavku je podnio iz moralnih i etičkih razloga, a Grabar Kitarović je to prihvatila.

Ostavka Galića uslijedila je nakon afere SMS u kojoj je uhapšen informatičar Franjo Varga zbog sumnje da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana Mamića, bivšeg direktora Dinama, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkom Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku.

Lažna SMS prepiska je konstruisana kao da je vođena između bivšeg glavnog državnog advokata Dinka Cvitana i jednog sudije koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća, tako da je Cvitan prije objave prvostepene presude pritiskom na sudiju tražio da donese osuđujuću presudu.

U svom iskazu Kancelariji za suzbijanje korupcije hrvatskog državnog tužilaštva Uskoku, prema navodima medija, Varga je govorio i o saradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem, kao i predsjedničinim savjetnikom Galićem koji je povezao Vargu i Karamarka.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema hapšenje, u istražnom zatvoru je i Blaž Curić, vozač potpredsjednika vlade Tomislava Tolušića i kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Hrvatska predsjednica: Ostavka moralan čin

Grabar Kitarović rekla je da će prihvatiti Galićevu ostavku.

Napomenula je da ona nema veze sa aferom SMS i da je Galićeva odluka da podnese ostavku moralan čin.

“O tome se neće spekulisati. Riječ je o istrazi koja je zatvorenog tipa, zna će se sve na vrijeme. Prema onome što je meni Galić rekao, ostavka nema veze s onime za što se optužuje”, izjavila je Grabar Kitarovićeva.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj