NEMA PROMJENE STAVOVA NJEMAČKE I FINSKE! ‘Sjeverni tok 2’ se nastavlja graditi, to je isključivo ekonomsko pitanje!

Njemačka nastavlja posmatrati projekat gasovoda ‘Sjeverni tok 2’ kao ekonomski, a stav Berlina se nije promijenio uprkos rezoluciji usvojenoj od strane Evropskog parlamenta, rekao je  portparol vlade u Berlinu TASS-u.

 

Ekonomski projekat

– Ništa se do sada nije promijenilo u poziciji Njemačke. Sjeverni tok 2 je ekonomski projekat u prvom stepenu, a savezna vlada je to više puta naglašavala, ali ipak ovaj projekat ima i političku komponentu. Neophodna je jasna odrednica u pogledu uloge Ukrajine kao tranzitne zemlje nakon 2019. godine. Ovo ostaje na snazi  – poručeno je nemačke vlade.

Evropski parlament je u srijedu usvojio rezoluciju kojom je Sjeverni tok 2 predstavljen kao politički projekat koji predstavlja prijetnju evropskoj energetskoj sigurnosti i poziva na ukidanje izgradnje plinovoda.

Oko 300 kilometara cijevi je već postavljeno u okviru izgradnje Sjevernog toka 2, a projekt bi trebalo da bude gotov do kraja 2019. godine.

Iz Moskve poručuju da Evropski poslanici koji se suprotstavljaju Sjevernom toku 2 mogu ubuduće kao energent koristiti drva za ogrjev.

Stav Finske je isti – Sjeverni tok 2 u skladu sa zakonom

I stav Finske, koja je izdala sve neophodne dozvole za izgradnju gasovoda “Severni tok 2”, neće se promijeniti uprkos rezoluciji koju je izglasao Evropski parlament, koja poziva da se realizacija tog projekta obustavi.

Savjetnik ministra ekonomije te zemlje Kari Klem poručuje da su finske vlasti svjesne da je ta rezolucija usvojena, ali ipak sve dozvole izdate 5. aprila ove godine kompaniji “Nord stream 2” i ubuduće će važiti.

Ta odluka je donijeta u skladu sa finskim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama, dok se izgradnja gasovoda vrši u ekonomskoj zoni teritorijalnih voda te zemlje, te se sve to smatra čisto ekonomskim pitanjem energetskog snabdijevanja, dodao je Klem.

– Finski državni savjet, koji je donio tu odluku, sa razumijevanjem se odnosi prema bojaznima pojedinih zemalja Evrope izazvanih pitanjima bezbjednosti koje taj projekat nosi sa sobom, ali Finska nema nikakvih konkretnih nacionalnih interesa koji bi mogle da promijene naš stav – zaključio je Klem.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Tramp i Izrael na aparatima.!!!! a Naši neki mozgovi hoce za račun Izraela da kupuju tri puta skuplji plin i dva puta lošijeg kvaliteta.!!!!! To za njih nije EKONOMSKO NEGO POLITIČKO PITANJE, a Za NJEMAČKU EKONOMSKO PITANJE”!!!!!

    Reply
  1. […] NEMA PROMJENE STAVOVA NJEMAČKE I FINSKE! ‘Sjeverni tok 2’ se nastavlja graditi, to je i… DIREKTNA PRIJETNJA AMERIČKOG AMBASADORA U NJEMAČKOJ: Svi koji sudjeluju u izgradnji njemačko-ruskog plinovoda izlažu se američkim sankcijama […]

Komentiraj