U BOMBARDOVANJU AMERIČKIH SNAGA: U Siriji poginula tri civila porijeklom iz Novog Pazara

Tri civila iz Novog Pazara stradala su u bombardovanju snaga predvođenih SAD-om u Siriji, objavio je portal indeksonline.rs.

Kako se navodi, od projektila ispaljenog iz aviona stradala je supruga Novopazarca Rejhana Plojovića, poznatog pod nadimkom Bato, Emina Plojović, kao i njihovo četvoro djece.

Dvoje djece starosti četiri i devet godina je iz braka Emine i Rejhana Plojovića, a drugo dvoje djece su oni usvojili u Siriji.

Usvojena djeca su bila ostala bez roditelja, koji su ranije poginuli u ratu. Dodaje se da je Rejhan Plojović uspio da preživi.

Do Sirije preko Turske

Plojović Rejhan (1986) iz Novog Pazara u Siriju je otišao 19. novembra 2013. sa suprugom Eminom Plojović i dvoje maloljetne djece.

Blizak je saradnik Abida Podbićanina, imama iz Velike Župe kod Prijepolja, osnivača novopazarskog džemata Furkan (Islamska omladina Sandžaka – Furkan), koji je svojevrsni regrutni centar tzv. ‘džihadista’ sa prostora Balkana.

Plojović je učestvovao u angažovanju drugih potencijalnih terorista, njihovom naoružavanju i prebacivanju preko Turske u Siriju.

Početkom aprila 2018. poslije više od četiri godine suđenja, Specijalni sud u Beogradu osudio je Plojovića na davet godina i šest meseci zatvora zbog učešća u međunarodnom terorizmu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj