‘ŽUTI PRSLUCI’ SE POLAKO GASE! Drastično pao broj prosvjednika, u Parizu se jedva skupilo 2.000 ljudi, u nekim gradovima ih je bilo i do deset puta manje nego prije sedam dana!

Odaziv na prosvjede “žutih prsluka” u subotu je osjetnom pao u čitavoj Francuskoj, gdje je u 18 sati bilo oko 66.000 prosvjednika dok ih je prošle subote u isto vrijeme bilo 126.000, javlja France Presse. U Parizu je u subotu prosvjedovalo tek nekoliko tisuća ljudi koji su uglavnom mirno izražavali svoje nezadovoljstvo, premda je u nekim gradovima bilo okršaja s policijom.

Slikovni rezultat za zuti prsluci pariz

Predsjednik Macron je u petak pozvao na “smirivanje stanja” i na “normalno funkcioniranje” zemlje, pošto je početkom sedmice najavio mjere kojima bi se trebala povećati kupovna moć stanovništva i zaustaviti društvena kriza kakve još nije bilo u zemlji.

U Parizu je bilo 2200 sudionika, a prije sedam dana bilo ih je 10.000, navodi francusko ministarstvo unutarnjih poslova. I u drugim gradovima je broj “žutih prsluka” zabilježio neobičan pad. U nekim gradovima ih je bilo i do deset puta manje nego prije sedam dana, kao što je bilo u Lyonu, gdje je prosvjedovalo 400 ljudi, a prošle subote ih je bilo 10.000.

U Bordeauxu je pak policija pobrojala 4.500 ljudi, koliko ih je bilo i prošlog tjedna. Isti broj “žutih prsluka” prosvjedovao je u subotu u središtu Toulousea, gdje su se prosvjednici sukobili s redarstvenim snagama, pri čemu je uhićeno 29 osoba, izvijestio je novinar AFP-a. Devet osoba je lakše ozlijeđeno, među kojima dvojica redarstvenika, navodi isti izvor.

U Marseilleu su u subotu prosvjedovale 2.000 ljudi, većinom “žutih prsluka”, ali i srednjoškolci i predstavnici udruge CGT koja se bori protiv nedostojnih uvjeta stanovanja. U Bruxellesu je u subotu poslijepodne mirno prosvjedovalo između 400 i 500 belgijskih “žutih prsluka”, pod budnim okom policije, doznaje se od tamošnje policije.

“Sve je dobro prošlo, nije bilo štete” u europskoj četvrti belgijske prijestolnice, rekla je za AFP Ilse Van De Keere, glasnogovornica bruxelleske policije. Redarstvene snage su uhitile šezdesetak ljudi, uglavnom zbog “remećenja javnog reda” i posjedovanja opasnih predmeta, koje su poslije pustile, dodaje isti izvor.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj