BURNO NA SJEDNICI VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a! Vučić: Neko mora zauzdati te ljude; Tači: Jedina prijetnja miru – iracionalni pozivi na rat iz Beograda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je UN da preuzmu veću ulogu u budućnosti u dijalogu Beograda i Prištine. “Nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali potrebno nam je veće učešće UN u tom procesu i moramo da vidimo – neke mjere Prištine moraju da se povuku”. Iz kog dokumenta Priština crpi pravo na vojsku, upitao je u SB-u.

Vučić: Pozivam UN da preuzme veću ulogu u budućnosti

Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na zahtjev Srbije, večeras održava sjednicu povodom odluke Prištine da formira vojsku Kosova. Sjednici prisustvuju predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Vučič je rekao da je duboko zahvalan što je sazvana sesija SB-a u tako kratkom periodu. To je izuzetno značajno zbog teške situacije u kojoj se nalazimo, i moram da kažem da sam zabrinut, pa čak i pomalo uplašen ne samo za moj narod, već i za narod čitavog regiona, dodao je.

“Srbija je uložila velike napore i svašta smo preduzeli kako bismo sačuvali mir i stabilnost na čitavom području Zapadnog Balkana, učini li smo sve što smo mogli, uzdržavali smo se od provokacija Prištine… Srbija je, kao što znate, uradila sve da se realizuje sve što je do sada dogovoreno. Potpisali smo taj prvi dogovor sa Prištinom u aprilu 2013. Srbija je ispunila sve svoje obaveze iz tog sporazuma. Učinili smo mnogo ustupaka, bilo je jako teško za našu javnost da to prihvati, ali potpisali smo i realizovali smo. S druge strane, Priština je imala jednu obavezu koju je trebalo da ispuni – formiranje ZSO… Jednostavno to nije ispunjeno, oni i nemaju namjeru da to urade u budućnosti. S druge strane, Srbija je sve ispunila što je potpisala, međutim, nije bilo dovoljno”, naveo je.

Vučić je dodao da je Srbija upozoravala Prištinu, ali i ljude iz EU, povodom zahtjeva za prijem u međunarodne organizacije. “Molili smo ih da ne glasaju za njihovo punopravno članstvo u Interpolu, UNESCO-u i u drugim tijelima”. Priština je računala na to, glasalo se u Interpolu, a onda su počeli da krive Srbiju za rezultat na tom glasanju, kao da smo mi krivi, kao da je trebalo mi da ih podržimo, dodao je.

Zatim su odjednom uveli tarife, protiv CEFTA sporazuma i SSP, istakao je. “Prvo je bilo 10 posto, kad su vidjeli da je albansko javno mnijenje na to dobro reagovalo, podigli su ih. Ugrozili su cjelokupnu srpsku zajednicu na Kosovu, jer je to za njih jedini način da zarade novac, da prežive, nabave lijekove, idu u bolnice i domove zdravlja. Zamislite da neko bude u 21. vijeku žrtva zabrane slobodne trgovine”, rekao je.

Podsjećajući na Rezoluciju 1244 i na ono što ona podrazumijeva, upitao je odakle pravo Prištini da formira vojsku. “Gdje to piše, u kom dokumentu, odakle crpe pravo da formiraju vojsku? To ne piše ni u njihovom ustavu, koji mi ne priznajemo… Ali, koga briga za zakon i činjenice, donijeli su odluku i formirali su vojsku, i na naše veliko iznenađenje dobili su podršku nekih zemalja zapada… Iz kog dokumenta, člana, stava, pravila oni to pravo crpe, gdje to piše? Mogu unaprijed da vam kažem – nigdje. To je samo loše tumačenje nekih zemalja, jer je to u njihovom političkom interesu”,naveo je Vučić.

Vučić u Savjetu bezbjednosti: Sve vas molimo, neko mora da zauzda te ljude

On je dodao da je Kosovo teritorija sa najmanjom stopom povratnika na svijetu. “Tek 1,5 posto se vratilo u svoje spaljene kuće… O raznim stvarima se u UN-u priča, ali o tome ne”.

Vučić je podsjetio da je jedina mogućnost da bezbjednosne snage Kosova odu na sjever ta da dobiju saglasnost NATO-a i zajedno s tim i saglasnost lokalne zajednice Srba. “Već su to prekršili nekoliko puta, čak i prebili glavnog pregovarača srpske strane samo zato što je sjedio na jednom okruglom stolu u Mitrovici i govorio o dijalogu”.

Vučić je naveo da će se Srbija uzdržavati od pogrešnih koraka. “Nemamo djece da potrošimo na ratove i neprijateljstva, sukobe… Međutim, sve vas molimo, neko mora da zauzda te ljude, jer mjere koje su nedavno preduzeli – to je nešto što nije primjereno 21. vijeku, da to kažem na najblaži mogući način”.

Oni su, dodao je, formirali još jedan pregovarački tim, “uzeli su ljude iz bivše OVK-a, koji su pod istragom za užasne zločine nad srpskih civilima”, ali hajde da to stavimo po strani, hajde da stavimo po strani sve njihove uslove za dijalog, a to je priznanje Kosova, ali oni neće da promjene ni oblik države, žele da bude unitarna, i onda Srbi neće ništa da dobiju, dodao je.

“Moje pitanje je na čemu će se zasnivati onda naš dijalog”, upitao je Vučić i dodao da je Srbija uvijek spremna da ga nastavi.

“Pozivamo UN da preuzmu veću ulogu u budućnosti, nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali potrebno nam je veće učešće UN-a u tom procesu i moramo da vidimo – neke mjere Prištine moraju da se povuku… I pronaći ćemo način da obezbjedimo sigurnost naših ljudi. Dozvolite mi, gospodine predsjedniče, da kažem dvije rečenice na srpskom… Braćo Srbi i sestre Srpkinje da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, na mukama koje ste prošli i prolazite i da vam kažem da je Srbija uvijek uz vas i uvijek će biti uz vas”, zaključio je svoje izlaganje u SB-u Vučić.

Nakon njega, obratio se kosovski predsjednik Hašim Tači.

Iracionalni pozivi na rat iz Beograda

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da se formiranjem vojske Kosova ništa vanredno nije desilo. Odluka vlasti u Prištini nije u suprotnosti ni sa Rezolucijom1244, ni sa Ustavom Kosova, ni sa Ahtisarijevim planom, ni sa međunarodnim pravom, tvrdi Tači.

“Ono što se desilo je potpuno normalna odluka, pravedna po svojoj misiji i cilju. Ako je Kosovo napravilo grešku, greška je bila u tome što smo čekali pet godina da napravimo vojsku. Odluka o vojsci možda kasni, ali nije pogrešna. Kasni jer smo čekali na dobru volju onih koji je nikada nisu pokazali u odnosu na Kosovo”, naveo je Tači.

Tvrdi da odluka o formiranju vojske Kosova nije u suprotnosti ni sa Rezolucijom 1244, ni sa Ustavom Kosova, ni sa Ahtisarijevim planom, ni sa međunarodnim pravom.

“Član 15 Rezolucije 1244 govori samo o razoružanju OVK koje je završeno u rekordnom vremenu i bez incidenata, u septembru 1999. Taj proces je uvažio generalni sekretar UN Kofi Annan, a za to smo dobili pohvale od NATO-a, što potvrđuju izvještaji NATO-a i UNMIK-a. Ahtisarijev plan koji je također djelo specijalnog izaslanika UN-a, u Članu 14 ističe pravo Kosova na vojsku. Odluka Međunarodnog suda pravde koja je, da dodam, donijeta na zahtjev bivšeg šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića, podvlači da Kosovo nije prekršilo međunarodno pravo kada je proglasilo nezavisnost. Samim tim neotuđivo pravo Kosova je da ima svoju vojsku”, poručio je Tači.

Tači u SB-u: Jedina prijetnja miru - iracionalni pozivi na rat iz Beograda

“Srbi su vraćali uniformu u suzama i slomljenog srca”

Predsjednik Kosova je u svojstvu vrhovnog komandanta oružanih snaga Kosova, poručio da ta vojska nije uperena ni protiv koga i da će donijeti više mira i stabilnosti.

“Vojska Kosova je profesionalna i višenacionalna, više od 10 posto pripadnika je iz manjinskih zajednica. To je vojska koja će štititi svakog građanina Kosova, na cijeloj teritoriji Kosova bez obzira na to kojim jezikom pričaju kod kuće. Zbog svoje tragične prošlosti, moj narod strahuje od vojnih uniformi, jer su tokom historije vojske na Kosovu bile strane i simbol represije. Vojnici Kosova bit će vojnici mira i doprinijet će miru i sigurnosti u regionu”, kazao je Tači.

Istakao je i da mu je žao što su pripadnici Bezbjednosnih snaga Kosovo, dali otkaz u službi zbog pritiska iz Beograda.

“Bio sam potresen pričama srpskih vojnika o zastrašivanju od Srbije, prijetili su njihovim porodicama, bacali su im granate na kuće, satima su držani od srpske policije. Većina je uniformu vratila sa suzama u očima i slomljenog srca”, naveo je Tači.

Jedina prijetnja miru i stabilnosti u regionu, prema njegovim riječima, iracionalni su pozivi na rat i sukobe koji stižu iz Beograda.

Dodao je i da vojska Kosova nije u suprotnosti sa misijom KFOR-a, već će samo dopunjavati tu misiju.

“Bez sporazuma, ostaćemo dvije zemlje koje proizvode beskrajnu dramu”

Tači je podvukao i da je srž današnje rasprave u Savjetu bezbjednosti to što za Beograd nije problem vojska Kosova, već samo postojanje Kosova kao nezavisne i suverene države.

“Zbog tih okolnosti dijalog između naše dvije zemlje je od ključne važnosti. Bez dijaloga ostat ćemo dvije zemlje koje proizvode beskrajnu dramu za domaće prilike i izborne svrhe. Pogledajte samo užasnu kampanju Srbije protiv ulaska u Interpol. Ko ima najveću korist od toga? Pa, pripadnici organizovanog krimanala i teroristi. Žao mi je zbog njihovog ponašanja, prirodno je da Vlada Kosova odgovori odgavarajućim mjerama koje su posledica agresivnih mjera Srbije”, naveo je Tači.

Predsjednik Kosova je upozorio i da će se ovakve situacije ponavljati sve dok ne dođe do konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Dužnost moje generacije da ostavimo region bez sukoba”, kazao je Tači i dodao da je nekada teže i opasnije izgraditi mir, nego ići u rat.

“Spremni smo za dijalog, za donošenje teških odluka, neka to budu odluke koje će donijeti pobjedu i Kosovu i Srbiji. Ako ih ne donesemo – sve strane će trpjeti posljedice. Prije dvije decenije bio sam u uniformi, borio sam se protiv režima Slobodana Miloševića, ponosan na svoju prošlost i prošlost svojih saboraca, ali sada sam svjestan da imam još jedan veliki izazov – bitku za budućnost, bitku za mir, da stavimo tačku na vjekovni sukob između dva naroda. Znam da ovakvi sporazumi nisu popularni, ali su neophodni”, istakao je Tači.

Uvjeren je i da bi sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije otvorio vrata za nove lidere čiji bi cilj bile reforme i razvoj kako bi Kosovo i Srbija bili ravnopravni članovi evropske porodice, a vojnici Kosova i Srbije služili rame uz rame širom svijeta.

Zbog toga je, kako je rekao, važno u narednim sedmicama i mjesecima postići sporazum sa Srbijom koji ne bi podrazumijevao etničke granice i razmjenu stanovništva, već progresivno međusobno priznanje dvije multietničke države.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj