OBRAĆANJE U AMBASADI! Sullivan: SAD će se suprotstaviti secesiji i ljudima koji ugrožavaju stabilnost BiH, Dodik ostaje pod sankcijama!

“SAD su čvrsto uz suverenitet i integritet BiH”, kazao je Sullivan, dodavši također da treba ispraviti nepravdu kojom se pripadnicima nekih etničkih grupa uskraćuje pravo glasa.

Prenio poruku Vlade SAD-a

Sullivan je, kako kaže, došao u BiH da prenese poruku Vlade SAD-a, a to je da nema umanjenja opredijeljenosti SAD-a Bosni i Hercegovini.

“Politički lideri stvaraju etničke podjele samo da bi ostali na vlasti”, istakao je Sullivan, napominjući kako je članovima Predsjedništva BiH prenio frustriranost zbog retorike koju neki od njih iznose.

Naveo je kako je razgovarao s Miloradom Dodikom, ali da to ne mijenja njegov status kad je riječ o sankcijama.

“SAD ostaju opredjeljene za podršku BiH i ovom regionu. Podržavamo euroatlanske integracije. Sad je vrijeme da lideri pokažu odgovornost i da idu naprijed”, poručio zamjenik državnog sekretara SAD Sullivan.

Zemlja zaostaje u odnosu na region, želimo napredak

Dodao je da nakon što se formira vlast od političara se očekuje napredak.

“Ova zemlja zaostaje u regionu. SAD, EU i drugi partneri će se boriti protiv ljudi koji podrivaju stabilnost BiH” istakao je Sullivan.

Dodao je da se svi građani BiH trebaju ujediniti u borbi protiv korupcije

“Mi se želimo suprostaviti onima koji govore da vlasti nisu usvojile strategiju za članstvo u NATO savezu. To je ispravno za razvoj ove zemlje, pristupanjem NATO-u značajno bi se povećalo povjerenje investitora”, istakao je Sullivan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj