PERFORMANS NA ELIZEJSKIM POLJIMA: Crvene Marianne umjesto ‘žutih prsluka’

Prošlog vikenda, do zuba naoružani pariski policajci, imali su posebno iznenađenje. Na “najljepšoj aveniji na svijetu” koju su mnogi žuti prsluci znalački izbjegli protestvujući u drugim djelovima Grada svjetlosti, pojavilo se pet privlačnih, mladih žena sa prepoznatljivim, simboličnim kapuljačama i amblematičnim grbovima sa oznakama Republike, koje su isticale gole, srebrom premazane grudi i približile se policajcima, pod ratnom spremom.

Bez bilo kakvih revandikacija i trasparenata, suvremene Marianne su pozirale fotografima i izvjestačima iz cijelog svijeta, koji danima opsjedaju Pariz isto kao i hollywoodske filmske zvijezde. Zabilježeno je prisustvo Ume Thurman i Owena Wilsona. Mlade žene su brzo iščezle a pronijela se glasina kako su iz novog odjela feministicke grupe Femen.

Skidanje u Lourdesu

Demant je brzo stigao pa se saznalo da se radilo o suradnicama francusko- luksemburške performatorke Deboorah de Robertis. Umjetnica poznata po sličnim istupima se sasvim razodjenula prije četiri godine u pariskom Muzeju d’Orsay, ispred čuvenog platna Gustavea Courbeta, “L’Origine du Monde”/Porijeklo svijeta/.

Piše: Džana Mujadžić

Isto je uradila u Muzeju Le Louvre, pred legerdarnom Mona Lisom pa se skinula i u svetilištu Lourdes, gdje su je nastojali pokriti, pozvavši policiju. Sljedećeg svibnja Deborah de Robertis će odgovarati pred pariskim sucima zbog ovih egzibicija.

Nakon odlaska mladih i neobičnih manifestantica, nanovo su započeli fizicki obračuni i lupanje izloga brojnih trgovina na Champs Elyséesu.

 

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

1 Komentaron this Post

  1. To su sotone, a ne feministice.

    Reply

Komentiraj